Залізодефіцитна анемія – це найпоширеніший різновид анемії, стану, коли в крові не вистачає клітин, відповідальних за транспортування кисню. Нестача заліза в організмі може спричинити одразу кілька ускладнень, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV.
Слабкість, стомлюваність, блідість шкіри, запаморочення, ламкість нігтів, поганий апетит – це деякі з найпоширеніших симптомів залізодефіцитної анемії. Недостатнє споживання заліза є однією з можливих причин цього типу анемії. Його можна компенсувати, споживаючи багаті на залізо продукти. Поряд з цим потрібно збільшити споживання вітаміну С, щоб залізо з раціону засвоювалось краще.
Ось кілька продуктів, що допоможуть вам збільшити споживання заліза і уникнути розвитку анемії:
Шпинат. Цей зелений листовий овоч багатий на поживні речовини, в тому числі і залізо. Шпинат може допомогти схуднути, покращити зір, зміцнити здоров’я кісток та контролювати симптоми гіпертонії. Його можна додавати у салати, супи, випічку, смузі, тощо.
Бобові. Ви можете включити в раціон квасолю, нут, сочевицю або сою. Всі вони містять багато клітковини і допоможуть вам знизити вагу. Крім заліза, бобові здатні забезпечити вас і іншими поживними речовинами.
Червоне м’ясо. Червоне м’ясо також є хорошим джерелом заліза, білка, вітамінів групи В та багатьох інших корисних для здоров’я речовин. Ви можете додати до раціону невелику кількість червоного м’яса, щоб запобігти розвитку залізодефіцитної анемії.
Насіння гарбуза. Гарбузове насіння найбільш відоме в якості джерело магнію. Але ця корисна та смачна закуска містить також багато заліза. Дослідження показали, що гарбузове насіння корисне і для діабетиків.
Кіноа. Кіноа – це популярне джерело рослинного білка. Також воно не містить глютену, тож підходить тим, хто страждає на целіакцію. Крім того, кіноа багате на клітковину і має низький глікемічний індекс.
Дорослим чоловікам потрібно близько 8 мг заліза на добу, а дорослим жінкам – 18 мг. Потреба вагітної жінки у залізі зростає, рекомендується вживати близько 27 мг заліза на добу протягом вагітності.