Кальцій засвоюється в кишечнику не так, як вчені думали раніше

Дослідження науковців з Університету Рутгерса показало, що вітамін D регулює засвоєння кальцію в тій частині кишечника, яка раніше не вважалась важливою, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Отримані дані допомагають зрозуміти, чому захворювання кишечника, такі як виразковий коліт та хвороба Крона, порушують регуляцію рівня кальцію в організмі.

Організм здорової людини поглинає кальцій для підтримки здоров’я кісток і виконання важливих функцій, наприклад для скорочення м’язів та функціонування нервів. Вітамін D має велике значення для всмоктування кальцію з кишечника і для роботи кишечника в принципі.

Дослідження, опубліковане в журналі Molecular and Cellular Biology, підкреслює важливість дистальних сегментів кишечника – включаючи товсту кишку – у регулюванні вітаміном D засвоєння кальцію та кальцифікації кісток.

Раніше вважалось, що ця регуляція відбувається лише в проксимальному відділі кишечника, який починається одразу за шлунком.

Під час дослідження вчені також встановили, що транспортером марганцю – важливого елемента, який відіграє роль у багатьох клітинних процесах – був один із генів, що належить до найбільш індукованих вітаміном D як у проксимальній, так і в дистальній частині кишечника.

Провідна авторка дослідження Сільвія Крістакос, професор кафедри мікробіології, біохімії та молекулярної генетики в медичній школі Університету Рутгерса в Нью-Джерсі, каже, що ці результати свідчать про те, що вітамін D відіграє і інші важливі ролі в організмі.

Науковці сподіваються, що їхня робота допоможе розробити нові способи компенсувати мальабсорбцію кальцію та підвищити ефективність засвоєння кальцію в кишечнику, щоб мінімізувати втрату кісткової маси внаслідок баріатричної хірургії, резекції тонкої кишки або зменшення всмоктування кальцію після менопаузи або через старіння.

Поділись


Новини партнерів