Вчені знайшли нову небезпеку, яку несе COVID-19 діабетикам та гіпертонікам

Згідно з новим дослідженням, у пацієнтів з COVID-19, що мають високий кров’яний тиск або діабет, більше шансів, на розвиток критичних неврологічних ускладнень, включаючи крововилив в мозок та інсульт, пише Жіночий світ з посиланням на UPI.

Дослідники з Університету штату Пенсильванія розглянули дані пацієнтів з COVID-19, яким було проведено КТ голови або МРТ в період із січня по квітень 2020 року. Загалом у 81 із 1357 пацієнтів з COVID-19 було проведено сканування мозку, як правило, через те, що у них відбулись зміни в психічному стані чи з’явились труднощі з мовленням та зором.

“Ефекти COVID-19 виходять далеко за межі грудної клітини”, – сказав провідний автор дослідження доктор Колбі Фріман. “Хоча ускладнення, пов’язані з головним мозком, доволі рідкісні, вони є потенційно руйнівним наслідком інфікування COVID-19, про який повідомляють все частіше”.

З 81 пацієнта у 18 (Більш, ніж 20%) при скануванні мозку виявили серйозні або критичні проблеми з мозком. Принаймні у половини з них був високий кров’яний тиск або діабет 2 типу. Троє з пацієнтів померли в лікарні.

Науковці зауважили, що частіше неврологічні ускладнення від COVID-19 з’являються саме у людей з гіпертонією та діабетом 2 типу, тому вони входять до групи ризику, і повинні бути особливо обачними.

Не виключено, що причиною ефектів, які спостерігали вчені, є запалення. У крові пацієнтів з критичними неврологічними ускладненнями виявили підвищений рівень запальних маркерів.

Результати дослідження планується представити на щорічному засіданні RSNA, яке цього разу проходить онлайн з 29 листопада по 5 грудня. До моменту публікації дослідження у рецензованому журналі його результати вважаються попередніми.

Поділись


Новини партнерів