Відомо, що зелений чай, чорний чай, чай улун та інші види чаю сприяють підтримці здорового мікробіому кишечника. Вони допомагають уникнути дисбактеріозу, який призводить до того, що шкідливі бактерії в кишечнику починають переважати, пише Жіночий світ з посиланням на Express.
Дисбактеріоз може збільшувати ризик захворювань, які несуть загрозу життю людини, зокрема раку, діабету 2 типу та ожиріння.
Секрет криється у поліфенолах – рослинних сполуках, які містяться у чаї. Поліфеноли збалансовують мікробіом кишечника і сприяють збільшенню кількості корисних бактерій.
Дослідження показують також, що регулярне вживання чаю допомагає захистити організм від серцево-судинних захворювань, зниження когнітивних функцій та запальних захворювань.
Таким чином, вживання чаю пов’язане з меншим ризиком розвитку деменції, ожиріння, раку, діабету та серцевих захворювань.
Одне десятиденне дослідження показало, що при вживанні 4-5 чашок зеленого чаю на добу в кишечнику значно збільшилась популяція Bifiobacterium, корисного різновиду кишкових бактерій.
Крім того, виявилось, що поліфеноли, які містяться у чаї, сприяють зниженню кількості фірмікутів та розмноженню бактеріодетів. Це могло б бути корисним для контролю накопичення жиру. Відомо, що вживання зеленого чаю пов’язане зі зниженням ризику ожиріння.
Дієтолог Керрі Ракстон наголосила, що чай здатен вплинути на склад мікробіому кишечника вже за 1-2 дні, вам не потрібно чекати довгі місяці, щоб відчути позитивний ефект. Також чай не вимагає значних змін у раціоні, ви легко можете вживати 4-5 чашок чаю на добу.
До того ж, чай чинить протимікробну дію на верхні відділи шлунково-кишкового тракту, а саме на рот, стравохід та шлунок. Це допомагає запобігти руйнуванню зубів та появі неприємного запаху з рота.