Вчені розказали, за скільки легенева тканина встигає відновитись після COVID-19

Науковці виявили, що легенева тканина пацієнтів, які перенесли COVID-19 у важкій формі, в більшості випадків встигає відновитись за три місяці. Дослідження, проведене вченими з університету Радбоуд в Нідерландах, включало 124 людини, які одужали після коронавірусної інфекції. Його було опубліковано в журналі Clinical Infectious Diseases, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

У дослідженні пацієнтів розділили на три групи: ті, які потрапили в реанімаційне відділення; ті, які були госпіталізовані, але не потребували інтенсивної терапії, і ті, які могли залишатися вдома, однак мали симптоми хвороби.

Через три місяці медики оцінили стан пацієнтів. Обстеження проводилось за допомогою КТ і функціонального тестування легенів.

Через три місяці науковці зробили висновок, що легенева тканина пацієнтів відновлюється добре. Залишкові пошкодження легеневої тканини, як правило, були обмеженими і найчастіше спостерігаються у пацієнтів, які проходили лікування в реанімації. Найпоширеніші скарги через три місяці – це втома, задишка та болі в грудях. Багато людей також все ще відчувають обмеження, які хвороба принесла у їхнє повсякденне життя, а також загальне зниження якості життя.

“Закономірності, які ми спостерігаємо у цих пацієнтів, демонструють схожість із одужанням після гострої пневмонії або гострого респіраторного дистрес-синдрому (ARDS), при якому рідина накопичується в легенях”, – сказав автор дослідження Брам ван ден Борст.

“Одужання від цих захворювань також зазвичай займає багато часу. Обнадійливо бачити, що після COVID-19 легені показують такий рівень відновлення”, – додав Борст.

Вражає те, що дослідницька група ледве змогла виявити будь-які аномалії в легенях цих пацієнтів. “Беручи до уваги різноманітність та серйозність скарг пацієнтів та репрезентативність вибірки, існує нагальна потреба у подальших дослідженнях”, – зазначив Борст.

Поділись


Новини партнерів