Фахівці назвали систему харчування, яка допомагає запобігти ожирінню

Ожиріння зараз стає глобальною проблемою, мільйони людей у всьому світі мають нездоровий індекс маси тіла. Нещодавно науковці заявили, що при збереженні нинішніх тенденцій до 2050 року від зайвої ваги страждатиме понад 4 мільярди людей. Ожиріння та зайва вага – це не просто естетична проблема. Вони є факторами ризику багатьох захворювань, як фізичних, так і психічних. Ожиріння виявилось фактором ризику розвитку діабету 2 типу, серцевих захворювань, проблем з нирками, депресії, тривоги та навіть COVID-19. Тому зараз ще більш важливо стежити за своїм харчуванням, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Хоча здорове харчування та регулярні фізичні вправи в поєднанні з відмовою від шкідливих звичок значною мірою допомагають контролювати вагу, але якщо для досягнення здорового ІМТ вам потрібно скинути багато кілограмів, швидше за все вам доведеться дотримуватись певної дієти, а то і зовсім змінити раціон.

Більшість людей погодиться, що для ефективного схуднення потрібно перестати їсти так, як звичайно, внести зміни в сам раціон, а також у режим харчування. Саме це і передбачає повна зміна раціону. Фахівець замінює звичайний раціон людини на той, що відповідає її індивідуальним харчовим потребам. Це гарантує, що людина схудне, але буде отримувати всі необхідні поживні речовини.

Окрім загальної зміни раціону експерти також рекомендують збільшити споживання білка. Останні дослідження показують, що високобілкові дієти показують гарні результати, коли мова йде про схуднення та збільшення сили м’язів.

Тому дослідники з Альбертського університету вирішили поєднати два підходи та з’ясувати, чи ефективні вони для схуднення.

“Беручи до уваги поширеність ожиріння у всьому світі та його вплив на здоров’я, не дивно, що такі стратегії харчування, як повна зміна дієти та дотримання раціону з високим вмістом білка, стають все більш популярними в якості стратегій контролю ваги; однак дослідження їх ефективності відставали від їхньої популярності”, – пояснює провідна авторка дослідження Каміла Олівейра.

В дослідженні взяли участь 43 здорові людини, яких поділили на дві групи. Одна група перейшла на високобілкову дієту із загальною зміною раціону. В їхній дієті було 35% вуглеводів, 40% білка та 25% жиру. Контрольна група дотримувалась найпоширенішого для Північної Америки типу раціону, який включав 55% вуглеводів, 30% жиру і лише 15% білка. При цьому всі учасники споживали однакову кількість калорій. Результати показали, що високобілкова дієта збільшила витрати енергії, окислення жиру та скорочення жирових запасів організму.

Результати дослідження було опубліковано у American Journal of Clinical Nutrition.

Поділись


Новини партнерів