Періодичне голодування може виявитись неефективним

Час від часу певні системи харчування входять у моду, як кето-дієта та інтервальне голодування. Часто вони бувають розрекламовані знаменитостями, що призводить до того, що велика кількість людей сліпо їх наслідує. Періодичне голодування – це система харчування, яка передбачає, що людина може вживати їжу тільки протягом певного обмеженого проміжку часу. Багато людей отримало за його допомогою гарні результати, тому інтервальне голодування швидко здобуло репутацію надійного та відносно простого способу позбутися зайвої ваги, пише Жіночий світ з NDTV Food.

Однак, нове дослідження розвінчало всі уявлення, які люди сформували про цей тип харчування. Науковці стверджують, що періодичне голодування може ніяк не допомагати схуднути.

Періодичне голодування передбачає, що ви можете харчуватись тільки у певні години доби, тоді як решту дня маєте голодувати. Дослідження, проведене Університетом Джона Хопкінса, Балтімор, яке вчені представили на American Heart Association Scientific Sessions 2020, показало, що інтервальне голодування ніяк не вплинуло на вагу дорослих із надмірною масою тіла, які хворіли на діабет чи мали переддіабетичний стан.

“Ми довго думали, чи впливає час прийому їжі на те, як саме організм використовує та зберігає енергію. Більшість попередніх досліджень не передбачали контролю споживанням калорій, тож залишалась можливість, що учасники, які їли тільки в певні години, просто споживали менше калорій. У цьому дослідженні єдиною різницею між групами учасників був час споживання їжі”, – зазначила авторка дослідження доктор Ніса М. Марутур з Університету Джона Хопкінса.

Експеримент тривав 12 тижнів. У ньому взяла участь 41 доросла людина, середній вік учасників становив 59 років. Усі вони мали діабет чи переддіабетичний стан. Учасників поділили на дві групи, які вживали однакову здорову їжу в однакових кількостях. Одна група з’їдала більшу частину їжі до 13.00, а інша вживала 50% калорій після 17.00. Вага та артеріальний тиск учасників вимірювали на початку дослідження, потім через 4 тижні, 8 тижні і в кінці експерименту.

Виявилось, що втрата ваги та зниження рівня артеріального тиску відбулись в обох групах, незалежно від часу споживання їжі.

“Ми вважали, що група, яка обмежувала час прийому їжі, схудне сильніше, але ми цього не помітили. Не було жодної різниці у втраті ваги між тими, хто вживав основну частину калорій в першій половині дня, і тими, хто споживав половину калоррій у вечірній час. На кров’яний тиск це також ніяк не вплинуло”, – підсумувала Марутур.

Поділись


Новини партнерів