Що слід їсти і чого уникати, якщо у вас геморой

Геморой – це вузлові утворення в прямій кишці або навколо заднього проходу, що в основному утворені набряклими кровоносними судинами. В більшості випадків геморой має слабо виражені симптоми, тож людина навіть не здогадується про свою хворобу. Однак, у серйозних випадках можна помітити виділення яскраво-червоної крові та сильний біль після відвідин туалету, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Геморой – це поширена проблема, але точна причина його виникнення досі не відома. За статистикою, майже половина населення, старшого за 50 років страждає від геморою, але далеко не всі звертаються по медичну допомогу через сором та соціальну стигму.

Їжа відіграє дуже важливу роль у боротьбі з гемороєм. Деякі продукти допомагають полегшити стан пацієнта, тоді як інші тільки загострюють симптоми. В першу чергу, при геморої потрібно збільшити споживання клітковини. Вона полегшує виведення відходів з організму. Важливо також пити багато рідини.

В той же час, варто уникати продуктів, що можуть спричинити запор та посилюють симптоми геморою. До цього списку належать такі продукти:

  • Молочні продукти
  • Червоне та перероблене м’ясо, оскільки вони не містять клітковини та потребують тривалого часу для перетравлювання, що збільшує ризик запору
  • Смажена їжа, оскільки вона шкодить травному тракту
  • Солона їжа, яка викликає здуття і загострює симптоми геморою
  • Гостра їжа, оскільки навіть при високому вмісті клітковини вона може посилювати біль та дискомфорт
  • Напої з кофеїном, особливо кава. Вони роблять кал біль твердим та ускладнюють випорожнення кишечника
  • Алкоголь. Спиртне може викликати зневоднення, яке посилює біль при геморої

Натомість, потрібно збільшити споживання цільних злаків та інших джерел клітковини, як ячмінь, овес, коричневий рис, бобові, тощо. Варто також включити в раціон різноманітні фрукти та овочі наприклад броколі, цвітну капусту, кабачки, гарбуз, болгарський перець, огірки, яблука, чорнослив і банани. Не забувайте також підтримувати оптимальний рівень вологи в організмі.

Поділись


Новини партнерів