Вчені: тривала нестача сну може стати причиною депресії

Причина виникнення депресії – це одна з найбільших загадок, що стосуються психічного здоров’я людини. Річ не у тому, що медична спільнота не знає факторів ризику депресії, а в тому, що відповідь на це питання дуже складна та включає велику кількість факторів, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Можливих причин депресії називають декілька – це можуть бути і гормональний дисбаланс, і сильний стрес, і генетична схильність, і навіть деякі ліки. Певну роль у ризику розвитку депресії відіграє і наш спосіб життя. Насправді, дослідження, проведене Сіднейським університетом, показало, що такі фактори способу життя, як час, проведений за комп’ютером, режим сну, якість харчування і рівень фізичної активності, сильно впливають на схильність до депресії.

У дослідженні взяли участь майже 85 000 людей. Науковці намагались знайти зв’язок між депресією та факторами способу життя. Вони опублікували свої результати у журналі BMC Medicine.

Дослідження показало, що зменшення часу, проведеного перед екраном чи монітором, правильне харчування та здоровий сон (тривалістю 7-9 годин), пов’язано зі зменшенням частоти депресивних епізодів.

Збільшення ж часу, проведеного перед екранами та куріння корелювали зі зростанням ризику депресії.

Загальні рекомендації для людей, що страждають на клінічну депресію, так і для тих, у кого немає депресивного розладу, включають дотримання графіку сну та зменшення часу, проведеного перед екраном. Здоровий раціон допоміг знизити ризик виникнення депресії у людей, які не мають діагностованого депресивного розладу.

Збільшення частоти споживання алкоголю, як не дивно, допомогло зменшити частоту загострень депресії. Це може пояснюватись вживанням алкоголю для самолікування та контролю свого стану людьми із клінічною депресією.

Тож, хоча більшість людей знають про користь фізичної активності для боротьби з депресією, але це перше дослідження, яке показало вплив на симптоми депресії такого широкого спектру факторів способу життя.

Поділись


Новини партнерів