Що таке гастропарез і чим він небезпечний

Ви втратили апетит або ж відчуття ситості приходить вже після кількох шматочків їжі? Чи у вас з’являється нудота та блювота через кілька годин після того, як ви поїли? Тоді ймовірно, що ви можете страждати на гастропарез, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

При гастропарезі порушується робота блукаючого нерва, який контролює рух їжі у шлунку та кишечнику. Тому продукти, які ви з’їдаєте, залишаються у шлунку довше, ніж потрібно. І замість того, щоб продовжувати рух по кишечнику, вони залишаються в шлунку неперетравленими.

Однією з головних причин гастропарезу є цукровий діабет. В основному його виявляють у людей, які страждають на діабет 1 типу. Однак у тих, хто страждає на цукровий діабет типу 2, також може розвинутися це захворювання. Якщо не контролювати рівень цукру в крові, з часом симптоми гастропарезу посилюються.

Вірусні інфекції, кислотний рефлюкс, хвороба Паркінсона, муковісцидоз, хронічний панкреатит, синдром Тернера та розлад гладкої мускулатури – деякі інші захворювання та стани, які можуть призвести до гастропарезу.

Ознаками гастропарезу є кислотний рефлюкс, блювання неперетравленою їжею через кілька годин після її споживання, відчуття ситості після кількох шматочків їжі, шлункові спазми, нудота, здуття, втрата апетиту, зниження ваги, складнощі з контролем рівня глюкози в крові.

Гастропарез може викликати цілий ряд ускладнень. Коли їжа потрапляє в шлунок, і просто залишається у ньому неперетравленою, це призводить до розмноження шкідливих бактерій. Неперетравлена ​​їжа може утворювати тверду масу, яку називають безоарами. Вона може блокувати потрапляння їжі в тонкий кишечник та спричинити блювоту. Блювота ж в свою чергу може стати причиною зневоднення. Також нудота та блювота можуть погіршити настрій і викликати відчуття пригнічення.

Щоб уникнути загострення гастропарезу, вам потрібно уникати їжі, яка довго перетравлюється, наприклад, продуктів з високим вмістом жиру та клітковини. Варто відмовитись від незбираного молока, морозива та солодких газованих напоїв. Також варто їсти частіше і меншими порціями.

Ви можете керувати симптомами гастропарезу, якщо контролюватимете рівень глюкози в крові. Тому ви повинні кілька разів на день перевіряти його.

Але краще запобігти розвитку гастропарезу. Ви можете цього досягти за допомогою змін у харчуванні та дотримання всіх рекомендацій лікаря для контролю рівня цукру в крові.

Поділись


Новини партнерів