Лікарі попереджають, що молодість не завжди може захистити від тяжких наслідків COVID-19

Якщо коронавірус чогось нас і навчив, то це того, що вік – це не просто цифра. Найбільше від коронавірусної інфекції постраждало старше населення, тоді як молодь переважно переносить її  у легшій формі, пише Жіночий світ з посиланням на Sunday Times.

Але те, що ви молоді, ще не означає, що ви можете почуватись у безпеці. Згідно зі статтею The Telegraph, деяких лікарів хвилює, що люди занадто сильно покладаються на вік під час пандемії.

Незважаючи на те, що вік відіграє важливу роль у визначенні того, як сильно ви ризикуєте отримати серйозні ускладнення від вірусу, є й інші фактори, які на це впливають – стать, вік, вага, хронічні хвороби, тощо.

Поєднання декількох несприятливих факторів може призвести до серйозних ускладнень і навіть смерті від COVID-19 навіть у юному віці.

З огляду на це, Асоціація медичних радників місцевих органів влади (Alama) у Великобританії розробила спеціальний калькулятор, який допомагає розрахувати, який ризик захворіти на коронавірус та отримати ускладнення ви маєте з урахуванням всіх факторів ризику. Фахівці назвали свою розробку калькулятором для розрахунку COVID-віку людини.

Наприклад, оскільки було встановлено, що жінки хворіють на коронавірус рідше та легше, в калькуляторі, обираючи жіночу стать, ви зменшуєте свій COVID-вік на 5 років.

Також враховується індекс маси тіла (ІМТ) людини, незалежно від того, чи є у пацієнта астма, діабет, хронічна хвороба нирок, рак, серцева недостатність чи серцеві захворювання.

За даними асоціації, сенс обчислення COVID-віку людини полягає у визначенні ступеню її вразливості перед COVID-19, тобто це допомагає медикам зрозуміти, яка імовірність того, що у пацієнта хвороба протікатиме у важкій формі або що пацієнт помре через це захворювання. Звісно ж, цей показник вказує лише на імовірність, він не дозволяє робити точні прогнози.

І хоча ідея COVID-віку не використовується медиками для діагностики та лікування, вона дозволяє населенню задуматись – фізично активна та здорова 75-річна людина має кращі шанси легко перенести коронавірус, ніж 40-річна людина, яка має хронічні хвороби та веде сидячий спосіб життя.

Поділись


Новини партнерів