Фахівці назвали продукти, яких потрібно уникати для зменшення ризику серцевих захворювань

Продукти з великою кількістю цукру, жиру та простих вуглеводів завжди пов’язували з підвищеним ризиком хронічних хвороб, а також з високим рівнем запалення в організмі. Однак, нещодавно виявилось, що ці продукти також можуть збільшити імовірність виникнення серцево-судинних та інфекційних захворювань, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Food.

Нове дослідження показало, що червоне та перероблене м’ясо, солодкі напої і високооброблені продукти збільшують ризик проблем із серцем, порівняно з продукти, які сприяють зменшенню рівня запалення. Результати були опубліковані в журналі Американського коледжу кардіологів (JACC).

У цьому дослідженні взяли участь понад 210 000 учасників, які кожні чотири роки проходили опитування щодо споживання різних продуктів. Згідно з доповіддю, опублікованою на веб-сайті Американського коледжу кардіологів, “дослідники використовували емпірично розроблений дієтичний індекс для оцінки рівнів запалення, пов’язаних із споживанням їжі, що базується на 18 заздалегідь визначених групах продуктів харчування, які показали найсильнішу кореляцію зі збільшенням кількості запальних біомаркерів”.

Після опитування вчені виявили, що вживання їжі з високим вмістом антиоксидантів і клітковини може допомогти в боротьбі із запаленнями в організмі. До таких продуктів належать зелені листові овочі , гарбуз, жовтий перець, квасоля, морква, цільні зерна тощо.

“Ми виявили, що дієтичні схеми з вищим запальним потенціалом були пов’язані зі збільшенням частоти серцево-судинних захворювань”, – сказала доктор медичних наук Джун Лі, провідна авторка дослідження та наукова співробітниця відділу харчування Гарвардської школи охорони здоров’я.

“Наше дослідження одним із перших пов’язало споживання продуктів, які посилюють запалення, з довгостроковим ризиком серцево-судинних захворювань”, – додала Лі.

Вчені назвали деякі запальні продукти, яких слід уникати або вживати в обмеженій кількості. До них належать рафінований цукор, оброблені зерна, закуски, смажені у фритюрі, солодкі газовані напої та червоне м’ясо.

Поділись


Новини партнерів