Жир на стегнах та в зоні живота: чим вони відрізняються і який є більш небезпечним

Багато хто хотів би, щоб жир у його тілі розподілявся по-іншому. Але найчастіше він відкладається на животі та стегнах, тобто там, де ми хочемо його бачити найменше. Окрім того, живіт та стегна вважаються найбільш проблемними зонами в плані схуднення. Тим не менш, жир, який на них відкладається, відрізняється за своєю природою, а також за ступенем ризику, який вони несуть здоров’я людини, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Жир у зоні живота та на стегнах з’являється з тих же причин, що і у інших місцях. Коли ви споживаєте більше калорій, ніж використовуєте, вони накопичуватимуться в організмі у вигляді жирів.

Однак, жир у зоні живота – це жир, що накопичується навколо внутрішніх органів, який становить великий ризик для здоров’я. На животі жир частіше відкладається у чоловіків. У більшості ж жінок він відкладається на стегнах, особливо у тих, що мають фігуру типу “груша”.

На відміну від небезпечного для здоров’я вісцерального жиру, жир на стегнах – це підшкірний жир. Саме такі жирові відкладення вимірюють штангельциркулями, щоб оцінити загальну кількість жиру в організмі.

Дослідження показують, що вісцеральний жир становить більшу загрозу для здоров’я, ніж жир на стегнах. Наприклад, він збільшує ризик розвитку інсулінорезистентності, яка призводить до діабету 2 типу. Також вісцеральний жир збільшує імовірність виникнення хвороб серця.

Крім того, науковці виявили, що значні запаси вісцерального жиру суттєво підвищують ризик ожиріння. Люди ж, у яких жир відкладається переважно на стегнах, мають значно менший ризик розвитку метаболічних захворювань.

Спалення жирових відкладень в зоні живота і на стегнах вимагає значних зусиль та тривалої роботи над собою. Тим не менш, дослідження свідчать, що жиру у зоні живота позбутися важче, ніж жиру на стегнах. Річ у тім, що в зоні живота більша концентрація бета жирових клітин.

У нашому організмі є два типи жирових клітин – альфа і бета. Альфа клітини більш чутливі до наших намагань спалити запаси жиру, а бета клітини до них стійкі. Тому жир у зоні живота так важко скинути.

Але, не зважаючи на таку різницю між жировими відкладеннями на стегнах та навколо внутрішніх органів, вирішення ці дві проблеми мають спільне – здоровий раціон та регулярні вправи. Почніть уникати нездорових жирів та зменшіть споживання цукру і солі. Окрім цього, приділіть більше уваги спаленню саме вісцерального жиру, адже він несе найбільшу небезпеку для вашого здоров’я.

Поділись


Новини партнерів