7 несподіваних речей, які можуть спричинити розвиток діабету

Діабет ніколи не виникає раптово. Він розвивається протягом деякого часу. Ризик виникнення діабету залежить від вашого раціону та щоденних звичок. Все, що ви робите та споживаєте, яким би незначним воно не здавалось, може вплинути на ризик розвитку цукрового діабету, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Діабет небезпечний тим, що може викликати пошкодження нирок, серця та нервів. Тому важливо переконатись, що ви докладаєте всіх зусиль для зменшення імовірності розвитку цього захворювання.

Ось 7 нешкідливих на перший погляд речей, які можуть призвести до розвитку діабету:

Вживання кави. Одна чашка кави не завдасть вам шкоди. Але регулярне її споживання у великих кількостях може з часом спричинити виникнення діабету. За словами доктора Віонди Кумарі, надмірне споживання кави може спричинити розвиток інсулінорезистентності, яка призводить до зростання рівня цукру в крові та діабету 2 типу. Вона додала, що рекомендує замінити частину кави на зелений або трав’яний чай.

Нестача руху. Більшу частину дня проводимо, сидячи за столом із нашими ноутбуками або переглядаючи щось по телевізору. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Diabetologia (журнал Європейської асоціації з вивчення діабету), кожна година, проведена за сидінням, збільшує ризик розвитку діабету на 3,4%.

Ваша стать. Доктор Кумарі зауважує, що протягом життя жінки стикаються з рядом гормональних змін. Від початку першої менструації до менопаузи організм жінки піддається впливу великої кількості гормональних коливань, які впливають на рівень інсуліну. Часто порушення гормонального балансу, наприклад, при СПКЯ, можуть призвести до розвитку резистентності до інсуліну.

Нестача сонячного світла. Сучасні люди проводять все більше часу в приміщеннях, тож дефіцитом вітаміну D нікого не здивуєш.  Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, сильна нестача вітаміну D є одним з факторів ризику діабету. Річ у тім, що вітамін D регулює вироблення інсуліну в нашому організмі. Коли його бракує, рівень цукру в крові піднімається, що в кінцевому підсумку призводить до діабету. Також дефіцит вітаміну D збільшує ризик ожиріння, яке також є фактором ризику діабету.

Переїдання. Коли ви переїдаєте, ви споживаєте більше калорій. З часом це призводить до збільшення ваги, а потім і до ожиріння.

Відсутність силових тренувань. Якщо у вас у кутку припадають пилом гантелі, давно пора почати використовувати їх за призначенням. Гарвардські науковці провели дослідження, яке показало, що регулярні силові тренування зменшують ризик розвитку діабету на 34%.

Хропіння. “Хропіння пов’язане з ожирінням. Ожиріння призводить до апное сну, що викликає стрес та підвищує дратівливість. Це призводить до гормональних коливань, які впливають на вироблення інсуліну, викликаючи розвиток діабету”, – пояснила доктор Кумарі.

Поділись


Новини партнерів