Що робить рак легенів найпоширенішим видом раку

Легені – це один з життєво важливих органів людського тіла. Вони відіграють основну роль у процесі дихання і від їхнього функціонування залежить забезпечення киснем всього організму. При цьому рак легенів є найпоширенішим видом раку у світі і забирає кожного року мільйони життів, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

На сьогодні всі типи раку можуть бути смертельними. Хоча існують різні методі лікування, які зменшують ризик смерті, найважливішими факторами виживання залишаються рання діагностика та вчасне надання медичної допомоги.

Що ще більш важливо, так це розуміння причин виникнення хвороби і шляхів її уникнення.

Що ж робить рак легенів найпоширенішим у світі? Перш за все, куріння. Куріння стало надзвичайно поширеним явищем серед молоді та навіть підлітків. Воно є однією з основних причин раку легенів. Близько 80% випадків смерті від раку легенів можна пояснити палінням, а багато інших – пасивним курінням. Куріння також було визнано фактором ризику COVID-19, хвороби, спричиненої новим коронавірусом.

Генетичні зміни також можуть збільшити ризик раку легенів, навіть якщо людина не палить. Певні фактори ризику раку легенів можуть спричинити зміни в ДНК легеневих клітин. Ці зміни іноді можуть призвести до аномального росту клітин у легенях та спричинити рак. ДНК, як відомо більшості людей, може впливати на ризик розвитку певних захворювань, зокрема раку легенів.

Посилений вплив забруднення довкілля теж збільшує імовірність розвитку багатьох хвороб, серед яких і рак легенів. Також вплив забруднюючих речовин може збільшити імовірність виникнення хронічної обструктивної хвороби легенів та астми. Подібний вплив на організм має і пасивне куріння.

Для зменшення ризику раку легенів варто вжити таких заходів:

  • Киньте палити. Як уже згадувалось, куріння є однією з основних причин виникнення раку легенів.
  • Уникайте пасивного куріння.
  • Носіть маску. Цього року маски стали невід’ємною частиною нашого життя, але якщо ви проживаєте у регіоні з сильно забрудненим повітрям, варто носити їх і після пандемії.
  • Використовуйте очищувачі повітря.
  • Дотримуйтесь здорового харчування.
  • Робіть дихальні вправи. Вони допомагають очистити легені та знизити ризик раку.
Поділись


Новини партнерів