Що потрібно знати про зв’язок між діабетом та раком підшлункової залози

Кожен орган відіграє свою роль в роботі організму, і якщо хоч один з них не функціонує чи функціонує неправильно, це одразу позначиться на загальному стані здоров’я. Підшлункова залоза є одним із таких внутрішніх органів. Вона відповідає за вироблення інсуліну – ферменту, який розщеплює цукор та регулює його рівень у крові, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Рак підшлункової залози є одним із найбільш смертоносних видів раку у всьому світі. На початкових стадіях захворювання він не проявляє жодних симптомів, через що рівень виживання у пацієнтів з раком підшлункової залози низький.

Нещодавнє дослідження виявило, що 80% пацієнтів із раком підшлункової залози на момент встановлення діагнозу страждають на діабет 2 типу або порушенням толерантності до глюкози. Наявні дані дозволяють припустити, що діабет 2 типу є одночасно фактором ризику, проявом і прогностичним фактором раку підшлункової залози.

Тому людям, які хворіють на цукровий діабет 2 типу, потрібно бути ще більш обережними та вжити заходів для профілактики раку підшлункової залози. Ось 6 фактів, які вони повинні знати про зв’язок між діабетом та раком підшлункової залози:

Діабет 2 типу може спричинити рак підшлункової залози. За даними сайту diabetes.co.uk, діабет 2 типу та рак підшлункової залози, безумовно, пов’язані між собою. Однак, поки не зрозуміло, яка саме з цих хвороб спричиняє іншу.

Цукровий діабет призводить до підвищення рівня інсуліну в організмі. Це збільшує навантаження на підшлункову залозу, якій доводиться виробляти більше інсуліну, що збільшує ризик раку підшлункової залози.

Діабет 2 типу також може бути наслідком раку підшлункової залози. Рак підшлункової залози також може призвести до інсулінорезистентності, збільшуючи кількість інсуліну, що виробляється підшлунковою залозою. Водночас, рак підшлункової залози може також призвести до втрати здатності виробляти інсулін. У будь-якому випадку хвороба може збільшити ризик діабету 2 типу.

Тривалість діабету має значення при ризику раку підшлункової залози. Експерти припускають, що те, як довго людина страждає на діабет, також відіграє певну роль у визначенні ризику раку підшлункової залози. Люди, які страждають на діабет більше п’яти років, можуть мати вищий ризик раку підшлункової залози порівняно із людьми, які захворіли нещодавно.

Виникнення діабету може бути ознакою раку підшлункової залози.  Виникнення діабету може бути ранньою ознакою раку підшлункової залози. З огляду на те, що на ранніх  стадіях рак підшлункової залози може ніяк себе не виказувати, фахівці припускають, що додаткові обстеження після діагностування діабету можуть допомогти збільшити шанси на виживання при раку підшлункової залози.

Рання діагностика та правильне лікування вкрай важливі при обох захворюваннях. Рак підшлункової залози та діабет об’єднує не лише те, що вони можуть спричиняти одне одного, а і те, що обидві ці хвороби ефективніше лікуються, якщо їх виявити на ранній стадії.

Поділись


Новини партнерів