Вчені назвали вітамін, який може зменшити ризик раку шкіри

Останні дослідження показали, що збільшення споживання вітаміну В3 може захистити шкіру від деяких наслідків впливу УФ-випромінювання, що потенційно здатне знизити ризик розвитку немеланомного раку шкіри, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Дослідження було представлено на 29-му конгресі Європейської академії дерматології та венерології (EADV) – EADV Virtual.

Дослідники в Італії виділили клітини (первинні кератиноцити людини) зі шкіри пацієнтів з немеланомним раком шкіри. Ці клітини обробляли трьома різними концентраціями нікотинаміду (NAM), форми вітаміну B3, протягом 18, 24 та 48 годин, а потім піддавали дії УФ-променів.

Результати показують, що обробка клітин нікотинамідом за 24 години до ультрафіолетового опромінення захищала клітини шкіри від впливу окисного стресу, спричиненого ультрафіолетом, включаючи пошкодження ДНК.

Також дія нікотинаміду прискорила відновлення ДНК після пошкоджень та зменшила експресію антиоксидантів, блокуючи запалення, зменшуючи вивільнення оксиду азоту та вироблення активних форм кисню.

За словами студентки дерматологічного відділення лікарні університету Maggiore della Carita Лари Камілло, яка брала участь у дослідженні, їхні результати вказують на те, що збільшення споживання вітаміну В3, який легко можна отримати з продуктів харчування, захищає шкіру від деяких наслідків ультрафіолетового опромінення, що потенційно знижує ризик немеланомних ракових захворювань шкіри. Проте захисна дія вітаміну В3 є короткочасною, тому його слід вживати не раніше, ніж за 24-48 годин до перебування на сонці.

Поширеність немеланомних ракових хвороб шкіри постійно зростає. Основним фактором ризику їх виникнення є вплив ультрафіолетового випромінювання, яке пошкоджує ДНК, збільшує вироблення АФК, активує місцеве запалення та виснажує клітинну енергію, що призводить до геномної нестабільності та загибелі клітин.

Поділись


Новини партнерів