Як хвороби надниркових залоз можуть збільшувати показники артеріального тиску

Гіпертонію або високий кров’яний тиск зазвичай викликає атеросклероз. Це засмічення артерій відкладеннями жиру, які порушують кровотік. Однак, причини можуть бути й інші. Наприклад, хвороби нирок і надниркових залоз, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Фахівці виділяють хворобу Аддісона, яка виникає, коли пошкоджені надниркові залози не виробляють достатньої кількості гормону кортизолу. Пошкоджень наднирковим залозам завдає власна імунна система організму.

Здорові надниркові залози працюють разом з гіпоталамусом і гіпофізом, виробляючи кортизол. Кортизол допомагає розщеплювати жири, білки та вуглеводи, одночасно контролюючи артеріальний тиск.

Вторинна надниркова недостатність (яка відрізняється від хвороби Аддісона) виникає, коли гіпофіз не виробляє достатньо гормону АКТГ (адренокортикотропін), що також зменшує вироблення кортизолу наднирковими залозами.

Для хвороби Аддісона характерні потемніння шкіри та посиніння ділянок навколо сосків, рота, антуса та інтимних зон.

Загальними ознаками недостатності надниркових залоз є втома, слабкість, запаморочення, втрата ваги, відсутність апетиту, болі в м’язах, нудота, блювота та діарея. Без належного лікування недостатність надниркових залоз може стати причиною сильного болю в животі, ниркової недостатності та шоку.

Ви можете знизити ризик ураження надниркових залоз та пов’язаного з ним підвищеного кров’яного тиску, якщо не будете палити та підтримуватимете вагу тіла в здорових межах. Також буде корисно скоротити споживання алкоголю і солі.

Поділись


Новини партнерів