Вчені знайшли ще одну небезпеку раціону з високим вмістом цукру

Збільшення кількості цукру в раціонів пов’язане з багатьма проблемами зі здоров’ям, включаючи діабет та ожиріння. А нещодавно дослідження показало, що такі харчові звички можуть стати причиною коліту, різновиду запального захворювання кишечника, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Food.

Запальні хвороби кишечника – це термін, яким позначають різні види хронічних запалень у травному тракті, і коліт є одним з них.

Коліт – це запалення внутрішньої оболонки товстої кишки, яке може також викликати постійну діарею, біль у животі та ректальну кровотечу. Результати дослідження були опубліковані в журналі Science Translation Medicine.

Експеримент проводили на мишах. Науковці встановили, що у тих мишей, яких годували продуктами з високим вмістом цукру, симптоми коліту були більш вираженими. Дослідники з Південно-західного медичного центру UT також виявили в товстому кишечнику цих мишей бактерії, які можуть пошкоджувати шар слизу в кишечнику, що виконує захисну функцію.

Керівник дослідження доктор Хасан Закі каже, що експеримент було націлено на визначення ефектів від раціонів з високим вмістом тваринного білка, цукру та жиру. Вчені протягом 10 днів годували мишей розчином різних дієтичних цукрів, таких як глюкоза, фруктоза та сахароза, з 10% концентрацією.

Вони виявили, що в тих мишей, які мали генетичну схильність до коліту, або тих, яким давали хімічні речовини, які його спричиняють, розвивались більш серйозні симптоми, якщо перед тим вони споживали цукор. Дослідники також побачили докази розрідження шару слизу, який захищає стінки товстого кишечника.

Закі повідомив, що збирається перевірити вплив раціону з високим вмістом цукру і на інші запальні захворювання.

Поділись


Новини партнерів