Вчені назвали 5 симптомів коронавірусу, які можуть зберігатись навіть через місяці після одужання

COVID-19 – це інфекційне захворювання, від якого померло вже більше одного мільйона людей у ​​всьому світі. Кількість випадків цього захворювання неухильно зростає кожного дня. Уряди та медики протягом кількох останніх місяців закликають громадян не ігнорувати носіння масок, дотримання соціальної дистанції та правила особистої гігієни, щоб уповільнити розповсюдження цієї хвороби, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Нещодавно надійшло повідомлення, що у деяких пацієнтів симптоми вірусу все ще спостерігаються через вісім місяців після первинного зараження. У цих пацієнтів розвинувся так званий “тривалий COVID”, при якому симптоми інфекції можуть зберігатися довше, ніж очікувалося.

Однією з перших попереджувальних ознак COVID-19, яка може зберігатись і після одужання, є постійне відчуття втоми. Також ви маєте високий ризик тривалого COVID, якщо у вас незвично довго не минають кашель, задишка та головні болі.

Деякі пацієнти навіть повідомляють про відчуття оніміння та поколювання в кінцівках.

Науковці виявили, що симптоми тривалого COVID поділяються на дві великі групи – респіраторні, які включають задишку, кашель, а також спричинені ними втому та головний біль; а також багатосистемні, які торкаються різних органів та частин тіла, включаючи мозок, кишечник і серце.

Люди, у яких розвинувся тривалий COVID також повідомляють про порушення серцебиття та труднощі із концентрацією.

Також науковці сказали, що за початковими ознаками хвороби можна зрозуміти, хто має найбільший ризик розвитку довгого COVID. Втома, головні болі, утруднене дихання, хриплий голос та м’язові болі були п’ятьма ознаками, які найчастіше залишаються з людиною на тривалий час. Особливо це стосується проблем здиханням.

Найбільш розповсюдженими ранніми симптомами коронавірусу залишаються висока температура, кашель та втрата відчуття нюху або смаку. Деякі пацієнти також повідомляли про біль у горлі, головний біль і навіть гикавку.

Поділись


Новини партнерів