Науковці з’ясували, як зловживання цукром впливає на нашу психіку

Споживання великої кількості цукру завжди пов’язували з ожирінням та діабетом 2 типу. Однак, нещодавнє дослідження показало, що зловживання цукром може також посилити симптоми психічних розладів, зокрема синдрому дефіциту уваги і гіперактивності (СДУГ) та біполярного розладу, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Food.

СДУГ пов’язаний з агресивними поведінковими симптомами, включаючи маніакальну депресію та інші психічні розлади. Якщо ви або хтось із ваших знайомих страждаєте від цієї проблеми, дослідження, проведене науковцями з Університету Колорадо, може бути корисним. Дослідження було опубліковане в журналі Evolution and Human Behavior.

Дослідники висунули гіпотезу, що фруктоза, компонент цукру та кукурудзяного сиропу, який часто використовують в якості підсолоджувача, а також сечова кислота (продукт метаболізму фруктози) можуть відігравати значну роль у збільшенні ризику поведінкових розладів.

“Останні дослідження показали, що причиною того, що вживання фруктози тісно пов’язане з розвитком метаболічного синдрому, є той факт, що фруктоза переводить організм у “режим виживання”, тобто стимулює потяг до їжі та накопичення запасів енергії у формі жирових відкладень. Хоча помірне споживання фруктози може допомогти тваринам, які зберігають жирові відкладення на випадок нестачі їжі або голоду, ми вважаємо, що значне споживання цукру та кукурудзяного сиропу викликає гіперактивну реакцію пошуку їжі, яка стимулює потяг до їжі, імпульсивність, прийняття ризиків та агресію. Це збільшує ризик розвитку СДУГ, біполярних захворювань та агресивної поведінки”, – сказав головний автор дослідження Річард Джонсон, доктор медичних наук і професор Медичного факультету Університету Колорадо.

Дослідники також дотримуються думки, що споживання фруктози протягом останнього століття неухильно зростало через велику кількість цукру, що входить у сучасний західний раціон. Поряд із цукром, винуватцями також можуть бути вуглеводи з високим глікемічним індексом та солона їжа, оскільки в організмі вони легко перетворюються на фруктозу.

Поділись


Новини партнерів