Вчені з’ясували, як проблеми з хребтом можуть позначитись на протіканні та наслідках COVID-19

У ході великого дослідження вчені виявили, що пацієнти з переломами хребців удвічі частіше помирають від COVID-19, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Згідно з дослідженням, опублікованим у Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, переломи хребців трапляються, коли кістковий блок або тіло хребця в хребті руйнується, що може призвести до сильного болю та деформації.

Ці переломи, як правило, спричинені остеопорозом (збільшенням пористості і, як наслідок ламкості кісток). Переломи хребців поширені у пацієнтів із COVID-19 і можуть впливати на серцево-дихальну функцію та наслідки захворювання.

“Переломи хребців є маркером слабкості кісток, і ми вперше показуємо, що люди, у яких є такі пошкодження, мають підвищений ризик важкого протікання COVID-19”, – сказав головний автор дослідження Андреа Джустіна з університету Сан-Раффаеле Віта-Салюте, що в Італії.

“Простий рентген грудної клітки може виявити ці переломи, і морфометрична оцінка повинна бути проведена у всіх пацієнтів з COVID-19 під час госпіталізації”, – додав Джустіна.

Науковці розглядали рентгенівські знімки 114 пацієнтів з COVID-19, у 35% з них виявили виявили переломи грудних хребців. Більшість із цих пацієнтів були старшого віку і страждали від високого кров’яного тиску та серцевих захворювань. Вони частіше потребували апаратів штучної вентиляції легенів і вдвічі частіше помирали в порівнянні з тими, хто не мав таких переломів. Вчені повідомили, що рівень смертності був вищим у пацієнтів з серйозними пошкодженнями хребців.

На думку науковців, переломи хребців можуть бути корисним та простим у визначенні клінічним маркером для визначення пацієнтів із високим ризиком важкого протікання COVID-19 та смерті від нього.

“Ми пропонуємо проводити морфометричну оцінку стану грудних хребців у всіх пацієнтів з підозрою на COVID-19, які проходять рентгенографію грудної клітки”, – зазначають автори дослідження.

Поділись


Новини партнерів