Вчені назвали популярний продукт, який збільшує ризик розвитку діабету

Діабет 2 типу – це серйозний стан, при якому підшлункова залоза не може виробити достатньо інсуліну, або ж він не може працювати належним чином. Інсулін відповідає за регулювання рівня цукру в крові, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Діабет – це хронічне захворювання у переважній більшості випадків, тож діабетикам постійно доводиться контролювати симптоми своєї хвороби.

Щоб уникнути розвитку діабету, потрібно вжити застережних заходів. Найважливішим із них є обмеження споживання деяких продуктів. За словами доктора Дебори Лі, одним з таких продуктів є червоне м’ясо.

Як вона пояснила, мета-аналіз трьох американських досліджень показав, що регулярне вживання червоного м’яса значно збільшує ризик діабету 2 типу. У великому дослідженні взяли участь 37 083 чоловіки з Дослідження здоров’я медичних працівників (1986–2006 рр.), 79 570 жінок з Дослідження здоров’я медсестер I (1980–2008 р.) та 87 504 жінок з Дослідження здоров’я медсестер II (1991–2005 р.). Учасники дослідження заповнили анкети щодо свого харчування.

Науковці встановили, що щоденне вживання 85 г червоного м’яса збільшує ризик розвитку діабету 2 типу на 20%. А щоденне вживання однієї сосиски або двох скибочок бекону збільшили ризик діабету на 51%.

За словами доктора Фокс, науковці запропонували кілька можливих причин негативного впливу червоного м’яса. Вони відзначили, що гемове залізо, яке міститься в червоному м’ясі, призводить до утворення активних форм кисню (АФК), сприяючи окисному стресу і спричиняючи пошкодження тканин.

При цьому можуть постраждати і бета-клітини підшлункової залози, які відповідають за вироблення інсуліну. Це підтверджує результи попередніх досліджень, які також пов’язували високий рівень заліза з діабетом 2 типу.

Крім того, червоне м’ясо має високий вміст натрію та нітратів. Останні часто використовуються в якості консервантів. Під час термічної обробки нітрати можуть перетворюватись на нітрозаміни, які мають токсичний вплив на на бета-клітини підшлункової залози.

Більше того, при  приготуванні червоного м’яса можуть вироблятись кінцеві продукти глікування. Це білки або ліпіди, які в результаті приготування їжі утворюють молекули цукру. Найнебезпечніші продукти глікування виникають саме тоді, коли їжа тривалий час готується при високій температурі.

“Високий рівень кінцевих продуктів глікування пов’язаний з посиленням системного запалення та пошкодження тканин”, – попереджає доктор Фокс.

З іншого боку, дослідження показало, що здорові продукти можуть знизити ризик розвитку діабету. У тих, хто частково замінив червоне м’ясо на горіхи, молочні продукти з низьким вмістом жиру або цільні зерна, ризик діабету 2 типу знизився на 16-36%.

Поділись


Новини партнерів