Вчені розповіли, який продукт потрібно замінити, щоб позбутись вісцерального жиру

Вісцеральний жир може мати руйнівний вплив на організм, особливо якщо він розташований поблизу життєво важливих органів, як печінка та кишечник. Вісцеральний жир пов’язують зі збільшенням ризику діабету та хвороб серця, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Раціон відіграє величезну роль у запобіганні накопиченню вісцерального жиру. Дослідження показують, що певні зміни у вашій дієті можуть допомогти вам тримати кількість вісцерального жиру в організмі під контролем.

За даними, опублікованими в американському журналі Diabetes, тип жиру, який ви споживаєте, визначає те, як він розподілятиметься в організмі.

Ключовим висновком дослідження стало те, що поліненасичені жирні кислоти дозволяють жиру розподілятись по тілу більш здоровим чином, ніж насичені жири.

Дослідження, проведене науковцями з Уппсальського університету, показало, що насичені жири сприяють формуванню більшої кількості жирової тканини і меншої кількості м’язової, ніж поліненасичені жири. Поліненасичені жири – це різновид здорових жирів, які допомагають зменшити рівень холестерину у крові, тим самим знижуючи ризик серцевих захворювань та інсульту. Також вони забезпечують клітинам живлення, необхідне для росту та розвитку.

В той же час, насичені жири можуть збільшити ризик виникнення різноманітних проблем зі здоров’ям.

Це перше дослідження на людях, яке показало, що тип жирів у їжі не тільки впливає на рівень холестерину в крові та ризик серцево-судинних захворювань, але також визначає, як саме жир розподілятиметься в організмі. У дослідженні взяли участь 39 дорослих молодих чоловіків та жінок із нормальною вагою, які протягом семи тижнів споживали 750 додаткових калорій щодня.

Учасників випадковим чином розділили на дві групи. Одна група одержувала надлишок калорій з поліненасичених жирів (соняшникова олія), тоді як інша половина – із насичених жирів (пальмова олія). Обидві дієти містили однакову кількість цукру, вуглеводів, жиру та білків; єдиною відмінністю був тип жиру.

Збільшення кількості та розподіл жиру в організмі визначався за допомогою магнітно-резонансної томографії (МРТ), яку проводили до і після збільшення ваги. М’язову масу учасників визначали у той же спосіб.

Хоча збільшення ваги в обох групах виявилось приблизно однаковим, у групі, яка споживала насичені жири, вчені помітили суттєве збільшення відкладень вісцерального жиру, порівняно з групою, яка вживала поліненасичені жири.

Більше того, в групі, яка вживала насичені жири, середній показник загальної кількості жиру в організмі був вищим, а показник приросту м’язової маси – втричі меншим, ніж у групі поліненасичених жирів.

Поліненасичені жири ви можете одержати з ряду рослинних олій, зокрема соєвої, кукурудзяної та соняшникової.

Поділись


Новини партнерів