Чому нестача солі така ж небезпечна, як і її надлишок

Сіль – це найпопулярніший консервант та найпоширеніша у світі приправа. Однак, вживання солі завжди було темою для дискусій серед науковців. Надлишок солі шкодить здоров’ю людини, та все ж сіль необхідна для підтримки багатьох функцій організму, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Коли людина їсть занадто багато солі, її організм намагається затримати воду в організмі, щоб розбавити сіль. Через надлишок води в організмі серце активніше працює, щоб проштовхувати більше рідини через судини. Це призводить до зростання тиску, який чинить кров на стінки судин. Надто високий тиск призводить до розвитку гіпертонії, а також може пошкодити судини, збільшуючи тим самим ризик інсульту, інфаркту та серцевої недостатності. Вважається, що винуватцем всіх цих проблем є натрій, який міститься в солі.

Особливо обережними з сіллю повинні бути люди, у яких діагностовано високий тиск, хвороби серця або нирок.

В той же час, без натрію організм не здатен підтримувати електролітний баланс. Дослідження показали, що нестача солі в організмі може призвести до резистентності до інсуліну, що збільшує ризик діабету. Крім того, виявилось, що раціон, в якому надто мало солі, може стати причиною підвищення рівня холестерину, та тригліцеридів в організмі, що дуже шкодить серцю.

Також така дієта може спричинити брак натрію в організмі, або ж гіпонатрімію. Легка гіпонатріємія може проявлятися через нудоту, головний біль, сплутаність свідомості та втому. Однак важкі випадки гіпонатріємії можуть призвести до набряку мозку, судом, коми та навіть смерті.

Також сіль є важливим джерелом йоду. Нестача йоду в організмі пов’язана з порушенням багатьох його функцій, зокрема вона має сильний вплив на роботу щитовидної залози.

Дослідження показують, що здоровій дорослій людині потрібно приблизно 2300 мг натрію на день. Людям, які страждають на будь-які серцево-судинні захворювання або мають високий кров’яний тиск, повинні вживати до 1500 мг натрію на день.

Поділись


Новини партнерів