Вчені знайшли ранню ознаку, яка може вказувати на деменцію

Все більше досліджень показують, що сильна апатія у людей похилого віку є ранньою ознакою деменції. Нове дослідження вчених з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско, проведене за підтримки Національного інституту старіння, показало, що апатія може бути раннім симптомом вікового когнітивного спаду, який можна помітити без спеціальних тестів, пише Жіночий світ з посиланням на New Atlas.

“Апатія може викликати занепокоєння у членів родини, коли їхня близька людина більше не хоче бачитись з сім’єю і друзями, а також перестає цікавитись тим, що раніше приносило їй радість”, – говорить Мередіт Бок, автор-кореспондент нового дослідження. “Потрібні додаткові дослідження, але цілком можливо, що це ознаки того, що в людини може бути підвищений ризик хвороби Альцгеймера”.

В дослідженні брали участь понад 2000 людей віком від 70 років, з якими спостерігали протягом дев’яти років. На початку дослідження  в жодного з них не було діагностовано деменцію. Після первинної оцінки їх поділили на три групи, залежно від наявності апатії та її ступеня. Наприкінці дослідження вчені виявили, що у групі, учасники якої мали сильну апатію, деменція розвивалась на 80% частіше, ніж у групі з низьким рівнем апатії.

У дослідженні, опублікованому в журналі Neurology, науковці висунули гіпотезу, що апатія є показником ранньої стадії нейродегенерації. В ньому цитуються дослідження нейровізуалізації, які припускають, що апатія в цьому контексті є не просто психологічною характеристикою, а станом, викликаним певними типами нейродегенеративних хвороб.

Також нещодавні дослідження пов’язали депресію із розвитком деменції. Однак відмежування апатії від депресії виявилося цінним для пошуку більш ефективних способів виявлення нейродегенеративних хвороб та станів на ранніх стадіях.

Науковці кажуть, що їхнє дослідження допоможе лікарям більш ефективно виявляти пацієнтів з високим ризиком розвитку деменції ще до того, як у них з’являться основні її симптоми.

Поділись


Новини партнерів