Хто має найбільший ризик остеопорозу, та як можна йому запобігти

Остеопороз – це проблема, яка з кожним роком стає все більш поширеною у світі. Він може вражати як чоловіків, так і жінок, хоча найбільше серед тих, хто страждає на цю хворобу, жінок старшого віку. На думку експертів у галузі охорони здоров’я, у літніх чоловіків також дуже високий ризик виникнення остеопорозу, але більшість з них цього не усвідомлює, поки незначне падіння не призведе до перелому, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Дані свідчать, що переломи трапляються в кожної третьої жінки та кожного п’ятого чоловіка, що старші за 50 років. Фахівці пояснили, чому виникає остеопороз, а також розказали, як цьому можна запобігти.

Коли мова йде про остеопороз, люди часто проявляють легковажність, адже він не загрожує життю. З віком кальцій з наших кісток вимивається. Це природний процес, який трапляється з падінням рівня естрогену у жінок (після 40 років) та з різними гормональними змінами і виникненням запалень у чоловіків (після 60 років). Внаслідок цього кістки стають більш пористими і крихкими. Тому важливо підтримувати оптимальний рівень кальцію до того, як ви зіткнетесь з неприємними наслідками його нестачі.

Кальцій кістки вбирають з крові, а у кров він потрапляє з їжі. Допомагає збільшити щільність кісток і тестостерон, рівень якого з віком знижується, що прискорює втрату кісткової маси. Кістки можна зміцнити за допомогою фізичних вправ та здорової дієти.

Ваш раціон повинен включати багато кальцію. Молоко, сир, зелені листові овочі та риба – це харчові джерела кальцію. Підійдуть також горіх, як кешью та мигдаль. Варто  зменшити споживання рафінованого цукру, солі, фаст фуду, газованих напоїв, пакетованих соків та кофеїну, оскільки вони зменшують щільність кісткової тканини.

Також для зміцнення кісток дуже важливі фізичні вправи. Вправи навантажують кістки, що запускає метаболізацію кальцію і, в кінцевому підсумку, робить кістки щільнішими. Ходьба, швидка ходьба, біг, плавання, аеробіка, танці, плавання, силові вправи – все це вам підійде. Фізичним вправам треба приділяти 15-30 хвилин щодня.

Також ви можете знизити ризик розвитку остеопорозу, якщо вживатимете більше вітаміну D, обмежите споживання алкоголю, кинете палити, будете регулярно проходити профілактичні медичні огляди, підберете правильне взуття і, за необхідності, скористаєтесь дієтичними добавками. Пам’ятайте – без поради лікаря добавки приймати не слід, адже надлишок кальцію в організмі теж може бути небезпечним.

Поділись


Новини партнерів