Білий хліб проти цільнозернового: який варіант краще обрати?

Багато хто доповнює свій сніданок хлібом. Він ситний та універсальний, що дозволяє експериментувати з різними рецептами. Можна підсмажити його з вершковим маслом чи просто приготувати бутерброд, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Хліб – це ситний продукт, яким можна швиденько перекусити на ходу. На ринку є багато варіантів хліба. Найпопулярнішим і найпоширенішим є звичайний білий хліб. Однак, у всьому світі від нього починають відмовлятись на користь цільнозернового, який вважається більш корисним для здоров’я, які і коричневий цукор та коричневий рис, порівняно зі своїми рафінованими аналогами.

Цільнозерновий хліб виготовляється з цільної пшениці, з якої не видалялись висівки чи інші оболонки. Завдяки цьому цільнозерновий хліб містить більше клітковини, вітамінів В-6 та Е, магнію, фолієвої кислоти, цинку, міді та марганцю, порівняно з білим хлібом.

Для виготовлення білого хліба пшеничне борошно вибілюють за допомогою хімічних речовин, таких як перекис бензоїлу, діоксид хлору та бромат калію. Також до борошна часто додають рафінований крохмаль. Але ці хімічні речовини використовуються в невеликій кількості і не є настільки небезпечними для здоров’я. А от те, що в білому хлібі практично немає клітковини та інших поживних речовин, справді має значення. Втім, кальцію у білому хлібі міститься більше, ніж у цільнозерновому.

Також білий хліб більш калорійний, порівняно із цільнозерновим. Однак, різниця незначна. Шматочок білого хліба містить 77 калорій, а шматочок цільнозернового – 75 калорій. Також хліб з цільнозернового борошна має нижчий глікемічний індекс.

Отже, в калорійності між білим та цільнозерновим хлібом немає суттєвої різниці. Що стосується поживної цінності, у цільнозернового хліба вона явно вища. Тому якщо ви хочете збільшити споживання поживних речовин, різниця буде помітною, але не у тому випадку, якщо ви хочете схуднути.

Поділись


Новини партнерів