Науковці виявили, що грип та коронавірус можуть спричинити інсульт

Зараз сезон грипу. Просто посеред пандемії коронавірусу. Саме час замислитись про ризик інсульту. Принаймні, так кажуть науковці. Грип та коронавірусна інфекція, схоже, збільшують ризик ішемічного інсульту. І хоча загалом кількість постраждалих може бути не надто великою, розуміння динаміки може допомогти захиститися кожному, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

“Коли інсульт вражає когось, хто хворіє на грип або COVID-19, це може бути кульмінацією довгого процесу”, – сказав доктор Мітчелл Елкінд, професор неврології та епідеміології з Колумбійського університету в Нью-Йорку.

“До факторів довгострокового ризику інсульту належать високий кров’яний тиск, діабет, куріння, рівень холестерину, відмова від фізичних вправ і неправильне харчування”, – заявив Елкінд, президент Американської асоціації серця. “Такі фактори можуть створити всі передумови для того, щоб судину заблокував згусток крові або жирова бляшка”.

“Після цього якась раптова подія може стати поштовхом до, власне, інсульту”, – додає доктор Бабак Наві, начальник відділу інсультів та неврології в Weill Cornell Medicine в Нью-Йорку. “Такі події називають тригерами. А інфекції – це добре відомі медикам тригери”.

Елкінд опублікував деякі найстаріші статті про зв’язок між інсультом та інфекціями. Нещодавно він брав участь у дослідженнях, які показали, що люди, які страждали на грипоподібні захворювання, мали підвищений ризик інсульту в наступні кілька днів. В одному з попередніх досліджень, проведених у 2019 році, грипоподібна хвороба збільшила ризик інсульту на 40% на цілих 15 днів.

Наві був співавтором дослідження, опублікованого в липні в JAMA Neurology, яке показало, що серед людей, які звернулись до лікарні швидкої допомоги або були госпіталізовані, COVID-19 підвищував ризик інсульту більш, ніж у сім разів, порівняно з грипом. Наві каже, що в його практиці лише 0,2% пацієнтів, хворих на грип, перенесли інсульт, порівняно з 1,6% хворих на COVID-19.

Поки не зрозуміло до кінця, як саме грип та коронавірус можуть спричинити інсульт. Але схоже, що запалення, яке є частиною імунної відповіді організму на інфекцію, є спільним фактором.

“Також існує тісний зв’язок між імунною системою та механізмом згортання крові”, пояснив Елкінд. “Білі кров’яні клітини – це наш захист від збудників інфекції. Але тромбоутворюючі клітини, відомі як тромбоцити, також атакують і поглинають віруси”.

З грипом спрацьовують інші фактори. Такі хвороби, як грип, можуть стати причиною зневоднення, що також є фактором ризику інсульту.

Дослідники продовжують збирати дані про зв’язок між коронавірусом та інсультом. Але з огляду на відомі ризики, підкріплені серпневим дослідженням Центрів контролю та профілактики захворювань, яке виявило, що приблизно у кожного восьмого дорослого, госпіталізованого з грипом, виникло серцеве ускладнення, не дивно, що цього року експерти наголошують на важливості вакцинації проти грипу.

Поділись


Новини партнерів