Як гіпертонія може вплинути на ваш мозок

Підвищений артеріальний тиск може пошкоджувати судини та серцевий м’яз. Якщо не вживати ніяких заходів для його зниження, він може становити загрозу для вашого життя. Тому артеріальний тиск є критичним показником, який потрібно контролювати, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

За даними клініки Майо, високий тиск може вплинути на здатність мислити, запам’ятовувати та навчатись. Проблеми з пам’яттю та розумінням значення понять частіше зустрічаються саме у людей з гіпертонією.

Викликає занепокоєння те, що гіпертонія може призвести до судинної деменції одразу двома способами. Надмірно звужені або закупорені артерії можуть обмежити приплив крові до мозку, або ж спричинити смерть мозку від нестачі кисню.

За даними Товариства Альцгеймера, судинна деменція є другим за поширеністю типом деменції у світі. Серед її симптомів значаться уповільнення мислення, проблеми з прийняттям рішень, сплутаність думок, проблеми із здатністю до планування та організації.

Людина на ранніх стадіях судинної деменції може мати проблеми з пригадуванням нещодавніх подій, її мовлення втрачає побіжність.

Щоб зменшити ризик розвитку гіпертонії, а отже і судинної деменції, фахівці радять залишатись фізично активними, підтримувати здорову вагу, скоротити споживання алкоголю. Стрес також може бути фактором ризику гіпертонії, але потрібно обирати здорові способи боротьби з ним. Куріння та алкоголь можуть тільки погіршити ситуацію. Крім того, важливо стежити за споживанням солі.

Поділись


Новини партнерів