Як діабет може впливати на психіку

Виявляється, що діабет може впливати не лише на рівень цукру в крові, а і на наше психічне здоров’я. Експерти вважають, що нестабільний рівень цукру в крові може стати причиною перепадів настрою. Встановлено також, що діабетики мають вищий ризик психічних порушень, включаючи тривожний синдром та депресію. Саме тому стабілізація рівня глюкози в крові може позитивно вплинути на психіку, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Для ефективного контролю рівня цукру потрібно знати, які симптоми свідчать про його зниження, а які – про підвищення.

Симптомами високого рівня цукру в крові є: знервованість, почуття суму, злості або напруження, втома та низький рівень енергії.

Зниження рівня глюкози в крові може викликати: розгубленість, нервовість, дратівливість, втому, підвищене потовиділення, сильний голод.

Часто ці симптоми зникають, коли рівень глюкози нормалізується. Нормальний рівень цукру перед їжею має становити 80-130 мг/дл, а після їжі він не повинен перевищувати 180 мг/дл.

Ось кілька порад, які допоможуть вам контролювати рівень глюкози та зменшити ризик ускладнень від діабету:

Добре харчуйтесь. Харчування відіграє провідну роль у контролі рівня цукру в крові. Ви повинні харчуватись різноманітно та збалансовано. Ваша дієта має включати овочі, свіжі фрукти, цільні зерна, корисні жири тощо. Діабетикам рекомендується вживати більше продуктів, багатих на білок і клітковину, таких як листові зелені овочі, яйця, жирна риба, квасоля, горіхи та насіння. Можете збільшити споживання спецій, як куркума, часник, імбир та кориця. В той же час, рекомендується зменшити частку насичених жирів та доданого цукру в раціоні.

Їжте регулярно. Важливо не тільки обирати правильні продукти, а і дотримуватись режиму харчування. Для контролю рівня глюкози потрібно їсти невеликі порції поживних страв приблизно в один і той же час щодня.

Виконуйте фізичні вправи. Регулярна фізична активність допомагає схуднути, знизити рівень цукру в крові, а також покращити настрій. Також вони допомагають знизити рівень стресу і ризик хронічних захворювань. Намагайтесь присвячувати фізичним вправам не менш, ніж 30 хвилин на день.

Уникайте куріння. Куріння підвищує ризик розвитку діабету 2 типу на 30-40%. Також воно пов’язане з підвищеним ризиком хвороб серця, інсульту, хронічної обструктивної хвороби легень, туберкульозу, хвороб очей та ослаблення імунітету. Тому, якщо у вас діабет і ви палите, вам варто задуматись про відмову від цієї звички.

Керуйте рівнем стресу. Стрес може по-різному впливати на наші тіло та розум. Доведено, що емоційний стрес може збільшити рівень цукру в крові при діабеті 2 типу, а психічний стрес може стати причиною коливань рівня глюкози при діабеті 1 типу. Тому ви обов’язково маєте знайти діяльність, що допоможе вам розслабитись, наприклад йогу або дихальні вправи.

Поділись


Новини партнерів