Які існують види артриту та чим вони відрізняються один від одного

Артрит – це стан, при якому запалення суглобів викликає біль та скутість у рухах. Це може серйозно вплинути на повсякденне життя людини. Як правило, симптоми артриту з’являються у старшому віці, але існують різновиди артриту, що можуть вражати і молодь, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Найбільше говорять про два найпоширеніші різновиди артриту – остеоартрит та ревматоїдний артрит. Але насправді їх існує значно більше. Ось про які види артриту вам варто знати:

Остеоартрит. Це той різновид артриту, з яким стикаються найбільше людей. Ризик його виникнення збільшується з віком. Найчастіше він вражає ті суглоби, на які спирається найбільше ваги. Сімейний анамнез, вік, травми суглобів та ожиріння є факторами ризику цього виду артриту. Чоловіки на нього страждають рідше, ніж жінки.

Ревматоїдний артрит. Це аутоімунне захворювання. Імунна система організму атакує  синовіальну мембрану суглоба, який потім запалюється і набрякає. З часом хрящ суглоба руйнується. Цей вид артриту може вражати будь-який суглоб у тілі і характеризується сильним болем, скутістю у рухах та деформацією суглоба. Цей вид артриту сильно впливає на повсякденне життя, та може вражати молодих людей.

Будь-яке механічне пошкодження суглоба може стати причиною вторинного артриту. Цей вид артриту частіше виникає у молодих людей, особливо у спортсменів. Тому важливо не ігнорувати травми суглобів та тканин, які їх оточують. Потрібно отримати кваліфіковану медичну допомогу, щоб знизити імовірність розвитку артриту.

Бактеріальна інфекція, яка потрапила у суглоб, може викликати пошкодження хряща, яке призведе до інфекційного артриту. Тому інфекції потрібно лікувати за допомогою антибіотиків, або в інший призначений медиками спосіб, аби не допустити пошкодження суглоба.

Збільшення рівня сечової кислоти у крові може призвести до того, що її кристали будуть відкладатись у суглобах. Цей стан називається подагрою, він може стати причиною подагричного артриту. Тому рівень сечової кислоти в організмі потрібно контролювати.

Молоді чоловіки можуть страждати на рідкісний тип артриту, відомий як анкілозуючий спондиліт, який, як правило, призводить до зрощення дрібних кісток в хребті, що спричиняє скутість в спині. Вправи та активний спосіб життя можуть допомогти запобігти цій хворобі та контролювати її симптоми.

Інший рідкісний тип артриту, що вражає дітей, і називається ювенільним ідіопатичним артритом. Він може вражати дитину в будь-якому віці, але симптоми зазвичай поступово зникають по мірі дорослішання дитини.

Які б симптоми артриту ви у себе не помітили, дуже важливо не ігнорувати їх. Одразу зверніться по консультацію до фахівця, щоб найефективнішим чином контролювати симптоми хвороби.

Поділись


Новини партнерів