Як зменшити ризик розвитку раку кишечника

Ракові захворювання є однією з найпоширеніших причин смерті у світі. Вчені досі намагаються встановити причину виникнення раку, але вже точно можна сказати, що можливо зменшити імовірність його появи, якщо внести певні зміни у свій спосіб життя, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Наприклад, науковці встановили, що споживання молочних продуктів може зменшити ризик розвитку раку кишечника. Рак кишечника, відомий також як колоректальний рак, вражає травну систему організму, зокрема пряму та товсту кишку.

Нещодавнє дослідження, опубліковане в журналі Gut, показало, що можна зменшити ризик розвитку раку кишечника, якщо споживати молочні продукти. Також у висновках зазначається, що підтвердження того, що вживання часнику, цибулі, риби, кави або чаю знижують ризик раку кишечника, знайти не вдалось. Дослідники дійшли такого висновку, проаналізувавши клінічні випробування та розглянули систематичні метааналізи, які оцінювали вплив дієтичних та медичних факторів на ризик раку кишечника.

До медичних факторів належали прийом аспірину та нестероїдних протизапальних засобів (НПЗЗ), тоді як дієтичні фактори включали прийом вітамінів або добавок (магній, кальцій, фолієва кислота, вітамін А, В, С, Е, D, ß-каротин) вживання кави, чаю, риби та жирних кислот омега-3, молочних продуктів, клітковини, фруктів та овочів, м’яса та алкоголю.

Виявилось, що аспірин знижує ризик розвитку раку кишечника на 14-29%, а молочні продукти – на 13-19%.

Також фахівці рекомендують тим, хто хоче знизити ризик раку кишечника, включити такі продукти в раціон:

Йогурт. Йогурт багатий на пробіотики, які живлять корисні бактерії кишечника. Це забезпечує ефективне травлення, що допомагає знизити імовірність розвитку запалень та раку.

Шпинат. Шпинат є гарним джерелом магнію, який знижує імовірність раку кишечника, а також цілого ряду інших поживних речовин, включаючи клітковину, яка покращує травлення.

Фрукти. Фрукти дуже багаті на клітковину, яка сприяє здоровому травленню. Такі продукти допомагають регулювати рівень цукру в крові. Значне підвищення рівня глюкози в крові пов’язують з розвитком діабету та раку кишечника.

Мигдаль. Мигдаль багатий на магній і клітковину, що сприяють активному перетравлюванню їжі. Також він містить вітаміни і здорові жири, які покращують стан шкіри та волосся.

Бобові. Бобові – це також багате джерело клітковини, а також білків, вітамінів та інших поживних речовин.

Поділись


Новини партнерів