Чому залізо на стільки важливе для здоров’я жінок

Менструація – це абсолютно природний процес, але через табуйованість цієї теми в багатьох суспільствах люди можуть соромитись про неї говорити навіть тоді, коли від цього залежить репродуктивне та загальне здоров’я жінки. Різні фактори, як то спосіб життя чи хронічні хвороби та стани, можуть спричинити порушення менструального циклу та зміни в самому процесі менструації, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Ці зміни можуть бути абсолютно різними – посилення або послаблення виділень, нестерпний біль у животі, зміна тривалості менструації, затримки, тощо. Причини таких змін можуть відрізнятись від людини до людини.

Наприклад, багато жінок, які страждають від сильного болю під час менструації, мають дефіцит заліза в організмі.

Відомо, що жінки мають більший ризик розвитку залізодефіцитної анемії, оскільки щомісяця втрачають частину крові та еритроцитів. В той же час, залізодефіцитна анемія суттєво збільшує імовірність розвитку порушень, пов’язаних з менструацією.

Але це, звісно, не означає, що всі жінки репродуктивного віку страждають від анемії. Вона розвивається тоді, коли втрачене залізо не компенсується надходженням цього мінералу з харчових джерел. Також залізодефіцитна анемія часто розвивається під час вагітності, оскільки потреба організму в залізі сильно зростає.

Що стосується зв’язку між нестачею заліза та сильними болями і порушеннями циклу, встановлено, що ті жінки, які не отримують достатньо заліза з раціону, мають більшу схильність до таких симптомів, як  нудота, блювота, втома, болісні менструальні спазми, тощо.

Саме тому надзвичайно важливо, щоб у вашому раціоні було багато продуктів, багатих на залізо, особливо в ті 3-5 днів на місяць, коли втрата поживних речовин зростає.

Ось 5 продуктів, які можуть забезпечити вас залізом:

Курятина, риба, баранина. М’ясо – це куди багатше джерело заліза, ніж рослинні продукти. Споживання в помірних кількостях риби, курятини та баранини допоможе вам компенсувати втрати заліза та підтримувати оптимальний його рівень в організмі.

Листова зелень. Зелені листові овочі – це одне із найздоровіших джерел заліза. Такі продукти, як шпинат, відомі своїм високим вмістом заліза, що робить їх незамінними для вегетаріанців та ваганів.

Цільні злаки. Цільні злаки багаті на клітковину та залізо, тому вони вкрай важливі для здоров’я. Ви можете включити в раціон коричневий рис, вівсянку та цільнозерновий хліб.

Фініки. Фініки – це одне з найкращих рослинних джерел заліза. Часто їх рекомендують вживати при вагітності. Їх можна включити в раціон в якості самостійної закуски, або в якості компонента десертів.

Родзинки. Родзинки дуже багаті на залізо. Їх також можна додавати до десертів або з’їдати жменю родзинок середині дня, щоб вгамувати голод.

Поділись


Новини партнерів