Яка каша допоможе вам контролювати рівень холестерину у крові

Холестерин – це воскоподібна речовина, яка міститься у крові людини. Для нормального функціонування організму певна кількість холестерину нам потрібна, адже він допомагає нам перетравлювати жири, виробляти вітамін D та такі гормони, як тестостерон та естроген, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Однак, тип холестерину під назвою ЛПНЩ становить загрозу для здоров’я людини. Його називають також “поганим” холестерином через те, що він може налипати на стінки артерій та обмежити кровотік. В кінцевому результаті це може призвести до серцевого нападу.

Існують докази, що певні продукти здатні знижувати рівень ЛПНЩ у крові. До таких продуктів належить ячмінь.

Огляд 14 досліджень, опублікований в The European Journal of Clinical Nutrition, показав, що вживання ячменю допомагає знизити рівень “поганого” холестерину та інших типів холестерину, які не є “хорошим” холестерином ЛПВЩ, у крові на 7%. Подібний ефект продемонстрував також овес. Дослідження, які оглядали науковці, проводились у 7 різних країнах.

Найважливішими результати цих досліджень є для людей, які мають високий ризик серцево-судинних хвороб, наприклад для тих, хто страждає на діабет 2 типу і мають нормальний рівень холестерину ЛПНЩ, але високі рівні інших різновидів холестерину.

Також автори огляду кажуть, що їхні результати можуть бути корисними для людей, які не мають високого рівня холестерину в крові. Вони додають, що незважаючи на очевидні переваги для здоров’я, ячмінь не здобув такої популярності серед тих, хто стежить за своїм харчуванням, як, приміром, овес.

Ячмінь можна по-різному готувати та включити у свій раціон. Його споживають в якості гарніру, або ж як компонент супів, салатів, тощо.

Поділись


Новини партнерів