2 фрукти, що можуть допомогти знизити ризик гіпертонії

Від високого кров’яного тиску страждає величезна кількість людей. На щастя, деякі продукти можуть допомогти його знизити. Вам варто знати про два продукти, які можуть допомогти контролювати кров’яний тиск та знизити ризик розвитку гіпертонії, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Першим з цих продуктів є чорниця. Дослідження, опубліковане в Journal of Gerontology Series A, показало, що вживання 200 г чорниці щодня протягом місяця може призвести до поліпшення функції судин і зниження систолічного артеріального тиску у здорових людей.

Команда проводила моніторинг хімічних речовин у крові та сечі добровольців, а також їх артеріального тиску та опосередкованого розширення плечової артерії потоком крові. Розширення артерії при посиленні кровотоку вважається гарним біомаркером ризику серцево-судинних захворювань.

В іншому дослідженні вчені порівняли ефекти чорничного напою з ефектами очищених антоціанів. Воно також продемонструвало, що чорниця сприяє зниженню артеріального тиску.

Антоціани – це вид фітохімікатів, що надають ягодам, овочам та фруктам синього, червоного, рожевого або фіолетового кольору.

Науковці порівнювали ефект з контрольними напоями, які мали подібний до чорничного напою вміст клітковини, мінералів та вітамінів.

Другим таким продуктом є кавун. Ожиріння та високий кров’яний тиск є головними факторами серцево-судинних хвороб. Одне дослідження показало, що кавун може значно знизити артеріальний тиск у людей із надмірною вагою як у стані спокою, так і під час стресу.

В 12-тижневому дослідженні взяли участь 13 чоловіків та жінок середнього віку з ожирінням та підвищеним кров’яним тиском. Вчені перевіряли вплив холоду на рівень артеріального тиску, а також розділили піддослідних на дві групи, одна з яких приймала плацебо, а інша щодня вживала екстракт кавуна, який містив чотири грама амінокислоти L-цитрулін та два грами L-аргініну. Учасники вживали їх протягом 6 тижнів, а потім помінялись місцями.

Результати показали, що споживання кавуна позитивно впливало на артеріальний тиск в аорті та інші параметри здоров’я судин.

Загалом для зниження рівня кров’яного тиску рекомендується скоротити споживання солі до 6 г на добу, включити в раціон велику кількість овочів та фруктів, залишатись фізично активними, зменшити споживання алкоголю та кофеїну, а також кинути палити.

Поділись


Новини партнерів