Як ваше дихання уві сні може бути пов’язане з хворобою Альцгеймера

Нещодавнє дослідження підтвердило наявність зв’язку між апное сну та хворобою Альцгеймера. Вчені виявили однакові пошкодження у тканинах мозку людей, що мали одну з цих проблем, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Клінічне дослідження, проведене австралійськими та ісландськими вченими з Мельбурнского королівського технологічного інституту та опубліковане в журналі Sleep, показало, що амілоїдні бляшки, які мають токсичний вплив на клітини мозку і є відомими показниками початку хвороби Альцгеймера, з’являються в тих же місцях та поширюються схожим чином у мозку людей з обструктивним апное сну.

Обструктивне апное сну (ОПА) – це медичний стан, який виникає, коли дихання людини неодноразово переривається під час сну. Понад 936 мільйонів людей у ​​всьому світі та до 30% людей похилого віку мають такий стан. Хвороба ж Альцгеймера вважається найпоширенішою формою деменції. На неї припадає до 70% всіх випадків деменції у світі.

Головний автор дослідження професор Стівен Робінсон сказав: “Ми знаємо, що апное сну у середньому віці пов’язане з вищим ризиком розвитку хвороби Альцгеймера у похилому, а люди, які страждають на хворобу Альцгеймера частіше мають апное сну, ніж їхні здорові однолітки”.

За його словами, з’ясування причин та біологічних механізмів захворювання залишається величезною проблемою. Робінсон називає це дослідження великим кроком уперед  у плані розуміння зв’язків між апное та хворобою Альцгеймера, який відкриває нові напрямки для дослідників, що працюють над розробкою ефективних методів лікування та профілактики хвороби Альцгеймера.

Також науковці виявили, що тяжкість апное корелює із накопиченням амілоїдних бляшок. Крім того, дослідження показало, що лікування апное шляхом постійного позитивного тиску на дихальні шляхи ніяк не вплинуло на кількість бляшок у мозку.

В ході дослідження було розглянуто накопичення білків, що зазвичай є індикаторами хвороби Альцгеймера, у тканинах гіпокампу 34 осіб та стовбурів мозку 24 осіб із ОПА. Гіпокамп – це частина мозку, яка пов’язана з пам’яттю. Вчені шукали як амілоїдні бляшки, так і нейрофібрилярні клубки, ще один відомий показник хвороби Альцгеймера. Всі зразки відбирались під час розтинів.

Поділись


Новини партнерів