Нобелівська премія 2020: Чому відкриття вірусу гепатиту С здійснило революцію

Троє вчених – американці Харві Дж. Альтер та Чарльз М. Райс та британський вчений Майкл Хоутон – у понеділок отримали Нобелівську премію з фізіології та медицини 2020 за відкриття вірусу гепатиту С. Він поширюється через заражену кров та викликає хворобу печінки, відому як гепатит С, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Гепатит, або запалення печінки, вважається глобальною загрозою для здоров’я людини. За даними ВООЗ, щороку у світі трапляється 70 мільйонів випадків гепатиту та 400 000 смертей від нього. Гепатит може мати гостру або хронічну форму. Існують різні типи гепатиту, які викликані різними причинами. Наприклад, гепатит А та гепатит Е поширюються через заражену їжу або воду, тоді як гепатит В та гепатит С поширюються через контакт з кров’ю хворої людини. Гепатит В і D може поширюватися через контакт з іншими рідинами організму, наприклад через незахищений статевий акт чи спільне використання шприців.

Незважаючи на те, що відкриття вірусів гепатиту, включаючи гепатити А і В, було важливим кроком для медицини, більшість випадків гепатиту, які передаються через кров, залишалися загадкою. Ідентифікація вірусу гепатиту С була важливим відкриттям, оскільки висвітлила причину решти випадків хронічного гепатиту. Відкриття вірусу гепатиту С також допомогло у розробці діагностичних тестів, таких як дослідження крові та нових ефективних ліків, що врятувало мільйони життів.

За словами Нобелівського комітету, методичні дослідження трансфузійно-асоційованого гепатиту, проведені Харві Дж. Альтером з Національного інституту охорони здоров’я США, продемонстрували, що невідомий вірус є поширеною причиною хронічного гепатиту. Майкл Хоутон використав невипробувану раніше стратегію для виділення геному нового вірусу, який отримав назву вірусу гепатиту С. Чарльз М Райс, вчений з  Вашингтонського університету в Сент-Луїсі, навів остаточні докази того, що сам вірус гепатиту С може викликати гепатит.

Гепатит, що передається через кров, такий як гепатит С, пов’язаний зі значним рівнем захворюваності та смертності, що робить його глобальним питанням охорони здоров’я масштабу, порівнянному з ВІЛ-інфекцією та туберкульозом. Тому відкриття вірусу гепатиту С зробило вирішальний внесок у боротьбу з гепатитом, що передається через кров. Нагадаємо, ці види гепатиту можуть стати причиною цирозу та раку печінки.

Нобелівський комітет зазначив, що відкриття вірусу гепатиту С є знаковим досягненням у боротьбі з вірусними захворюваннями. Можливо, результати трьох Нобелівських лауреатів дозволили розробити ефективні аналізи крові, які усунули ризик передачі гепатиту через переливання крові. Визначна робота також дозволила розробити кілька противірусних препаратів, які можуть допомогти у лікуванні гепатиту.

Поділись


Новини партнерів