Чому чоловіки частіше страждають від хвороб серця

Під час пандемії суттєво збільшилась кількість кількість випадків серцево-судинних захворювань. Причин цього може бути багато – частина пацієнтів перестала проходити профілактичні огляди, частина перестала приймати ліки або ж лікарі тривалий час не переглядали їхнє дозування, а деякі люди взагалі звикли нехтувати своїм здоров’ям, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Тенденція, яка привертає увагу фахівців, коли мова йде про здоров’я серця, полягає в тому, що чоловіки більш схильні до серцевих нападів, ніж жінки. Дані вказують на те, що частота смертельних інфарктів у чоловіків в 3-4 рази вища, ніж у жінок. Також на долю чоловіків припадає 75% всіх смертей від інфаркту.

Нещодавнє дослідження, опубліковане в The Lancet, проводилось за участі 60 000 осіб з 21 країни. Воно теж показало, що жінки рідше страждають на серцево-судинні захворювання, ніж чоловіки. Існує певна різниця в тому, як чоловічий та жіночий організми протистоять серцевим хворобам.

Ось найпоширеніші того, що чоловіки більше страждають від проблем із серцем, ніж жінки:

Стрес. Дослідження показують, що жінки зазвичай значно спокійніші, ніж чоловіки. Вони мають в організмі вищий рівень гормону під назвою окситоцин. Він дозволяє їм більш ефективно протидіяти стресу. Тому чоловіки страждають від нього більше.

Дієта та фізичні вправи. Багато чоловіків борються зі стресом за допомогою нездорових звичок, як пияцтво чи куріння. У більшості країн світу чоловіки палять частіше, ніж жінки. Також чоловіки, як правило, вживають більше нездорової їжі, наприклад переробленого червоного м’яса. Нездорові харчові звички призводять до ожиріння, що викликає накопичення холестерину на стінках артерій, звуження судин та, врешті-решт, інфаркти.

Вплив гормонів. У жінок в організмі є гормон естроген. Він сприяє зниженню рівня “поганого” холестерину та підвищенню рівня “хорошого”. Це зміцнює здоров’я серця. Крім того, естроген допомагає контролювати артеріальний тиск. Саме через зниження рівня естрогену жінки стають більш вразливими до хвороб серця після менопаузи. Жінки, які страждають на гормональні порушення на кшталт СПКЯ, мають вищий ризик хвороб серця і менше середню тривалість життя.

Відсутність діагностики. У жінок часто пізно діагностують серцево-судинні захворювання, оскільки у них частіше спостерігається нетипова симптоматика, яка проявляється як дискомфорт у плечах, спині та шиї. В той же час, жінки зазвичай більше дбають про своє здоров’я і частіше звертаються до медиків в разі потреби.

Поділись


Новини партнерів