Науковці назвали одну з причин поширення хвороб серця серед молоді

Нове дослідження, опубліковане в CMAJ, вказало на можливу причину розвитку серцевих хвороб у молоді та підлітків, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

У дослідженні брали участь молоді люди, матері яких страждали на діабет під час вагітності. Результати показали, що діти жінок, які хворіють на діабет, мають на 50-200% більший ризик розвитку серцевих захворювань до 35 років.

“Ці спостереження підтверджують нашу гіпотезу про те, що розвиток серцево-судинних захворювань в підлітковому та ранньому дорослому віці пов’язаний з впливом діабету матері у внутрішньоутробному періоді”, – пише доктор Джонатан МакГавок з Дослідницького інституту дитячої лікарні Манітоби та Університету Манітоби.

Науковці розглянули дані понад  290 000 дітей, народжених від майже 190 000 матерів у Манітобі в період з 1979 по 2005 рік. З них 2,8% піддавались впливу гестаційного діабету, а 1,1% – діабету 2 типу.  Вплив обох типів діабету посилився протягом досліджуваного періоду, що спостерігається також в інших країнах світу.

Найпоширенішими діагнозами у дітей, на яких вплинув діабет матері, були високий кров’яний тиск (8713 осіб), діабет 2 типу (3568 осіб) та ішемічна хвороба серця (715).

“Використовуючи дані майже всіх дітей, народжених в Манітобі протягом 30 років, ми виявили, що діти, народжені від матерів, які хворіли на діабет під час вагітності, мали на 30-80% більший ризик розвитку хвороб серця і в 2,0-3,4 рази більшу імовірність появи факторів ризику серцево-судинних захворювань, ніж діти, матері яких на діабет не хворіли”, – додав МакГавок.

Попередні дослідження зафіксували підвищений ризик діабету 2 типу у дітей, які зазнали внутрішньоутробного впливу діабету, але не серцево-судинних хвороб.  Автори припускають, що їхні результати будуть корисними для формування профілактичних рекомендацій у майбутньому.

“Скринінг дітей, на яких вплинув діабет матері, на наявність факторів ризику серцево-судинних захворювань може допомогти оцінити майбутнє навантаження, пов’язане із серцево-судинними захворюваннями серед населення”, – підсумовують автори.

Поділись


Новини партнерів