Що ви повинні знати про сказ

28 вересня був Всесвітній день боротьби зі сказом, який має на меті підвищити обізнаність населення про цю небезпечну хворобу. Також в цей день відзначається річниця смерті Луї Пастера, французького хіміка та мікробіолога, який розробив першу вакцину проти сказу, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Єдиним способом захиститись від сказу є вакцинація. Однак ця хвороба все ще оточена великою кількістю міфів, а брак базових знань про її профілактику призводить до тисяч смертей у всьому світі кожного року. Ось кілька фактів про сказ, які вам варто знати:

  1. Сказ – це зоонозна хвороба, тобто вона передається від тварини до людини. Найпоширеніший шлях передачі – це укус. Причиною сказу є вірус з роду Lyssavirus, який міститься в слині інфікованих тварин і вражає ЦНС. За даними Центрів контролю та профілактики захворювань, в рідкісних випадках людина може інфікуватись не через укус. Тоді слина чи інший біологічний матеріал хворої тварини має потрапити у поріз чи відкриту рану.  Можна також заразитись, вдихнувши вірус сказу в аерозолі, але такі умови можуть виникнути тільки у спеціальних лабораторіях, де вживають усіх заходів безпеки.
  2. Найчастіше сказ переносять бродячі собаки, особливо в країнах, що розвиваються. До інших тварин, які можуть передавати вірус сказу, належать коти, корови, тхори, кози, коні, лисиці, мавпи, кажани, бобри, тощо.
  3. Симптоми сказу можуть нагадувати симптоми грипу: лихоманка, головний біль, загальна слабкість, тощо. Через кілька днів людина починає дивно поводитись, марити, з’являється тривожність, труднощі з ковтанням, надмірне слиновиділення,  галюцинації, безсоння, гідрофобія та частковий параліч. Після появи клінічних симптомів хвороба майже завжди має летальні наслідки. Тому всі, хто ризикують заразитися сказом, повинні зробити вакцинацію. Також після контакту з твариною, яка може бути інфікована, потрібно негайно звернутись до медиків.
  4. Ефективного лікування сказу після появи клінічних симптомів не існує. Задокументовано лише кілька випадків, коли люди вижили без своєчасної медичної допомоги. Тому при найменшій підозрі, що тварина, з якою ви контактували, може бути заражена, потрібно негайно звернутись до медиків, доки не з’явились симптоми.
  5.  Сказу можна уникнути за допомогою вакцинації та своєчасного лікування. Інші способи профілактики передбачають вакцинацію домашніх тварин, належний нагляд за ними, коли вони перебувають на вулиці, уникання бродячих і диких тварин, а також вакцинацію у випадках, якщо вам потрібно поїхати до країни, де сказ поширений.
Поділись


Новини партнерів