Чим небезпечне зловживання вітаміном D

Вітамін D може вироблятись нашою шкірою під впливом сонячного світла, але навіть незважаючи на це багатьом людям його не вистачає. Щоб компенсувати нестачу цієї поживної речовини, часто доводиться вдаватись до прийому дієтичних добавок. Але з ними потрібно бути обережними – вітамін D може накопичуватись в організмі, викликаючи гіпервітаміноз D, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Вітамін D необхідний для засвоєння кальцію та регулювання кількості фосфатів в організмі. Його дефіцит може викликати втрату кісткової маси, остеопороз, слабкість м’язів та рахіт. Тому вкрай важливо щодня отримувати рекомендовану медиками дозу вітаміну D.

Найпоширенішими формами вітаміну D є вітаміни D2 та D3. D2 зустрічається у рослинних продуктах, тоді як D3 виробляється організмом у відповідь на вплив сонця та міститься у продуктах тваринного походження. Вітамін D3 вважається ефективнішим, але тривалий прийом добавок з ним може призвести до гіпервітамінозу D.

Рекомендована добова норма вітаміну D для дорослих складає 600 МО. Тим, хто старший за 70 років, рекомендується вживати 800 МО щодня. Якщо рівень вітаміну D в крові перевищує 375 нмоль/л, це призводить до інтоксикації.

Ось 4 найпоширеніші побічні ефекти інтоксикації вітаміном D:

Втрата кісткової маси. Вітамін D вкрай важливий для здоров’я кісток. Але його надлишок зменшує рівень вітаміну К2 у крові, що може призвести до зменшення кісткової маси. Тому, щоб уникнути травм та переломів, намагайтесь не зловживати добавками з цією поживною речовиною.

Нудота та блювота. Нудота та блювота – це поширений симптом інтоксикації вітаміном D. Її викликає надлишок кальцію в крові людини. Однак, ці ознаки з’являються не у всіх.

Високий рівень кальцію у крові. Надто велика кількість вітаміну D в організмі може викликати збільшення кількості кальцію в крові. Його надлишок може відкладатись в м’яких тканинах та впливати на кістки. Високий кров’яний тиск, втрата кісткової маси, пошкодження нирок, втома та запаморочення – все це ознаки надлишку кальцію в крові.

Ниркова недостатність. Великі дози вітаміну D будуть створювати зайве навантаження на нирки. Саме нирки відповідають за виведення токсинів та відходів з організму, тому при надлишку вітаміну D їм доводиться працювати інтенсивніше, що збільшує ризик пошкоджень.

Намагайтесь отримувати достатньо вітаміну D від сонячного світла та з продуктів харчування. Якщо вам це не вдається, скористайтесь добавками, але не варто приймати їх без консультації з лікарем та перевищувати рекомендоване ним дозування.

Поділись


Новини партнерів