Для чого нам потрібен вітамін Е та де його можна знайти

Вітаміни дуже важливі для нашого організму. Вони допомагають нам боротися з інфекціями, підтримують здоров’я нервової системи, покращують травлення, сприяють згортанню крові, тощо, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Існує 13 вітамінів; вітаміни А, С, D, Е, К та вітаміни групи В, що включає тіамін, рибофлавін, ніацин, пантотенову кислоту, біотин, В6, В12 та фолієву кислоту.

Вітамін Е називають також вітаміном краси. Його вживання, а також застосування на шкірі допомагають зменшити запалення та ознаки старіння.

Окрім підтримки здоров’я шкіри, вітамін Е виконує такі функції:

Боротьба зі шкідливим впливом вільних радикалів. Вітамін Е має антиоксидантні властивості, які не дозволяють вільним радикалам пошкоджувати клітини та зменшують ризик розвитку цілого ряду хронічних захворювань.

Стимуляція вироблення простагландинів. Простагландини – це гормоноподібні речовини, які необхідні для підтримки нормального кров’яного тиску і скорочення м’язів.

Запобігання генетичним порушенням плоду. Попередні дослідження показали, що дефіцит вітаміну Е може спричинити генетичні порушення, малу вагу дитини та навіть передчасні пологи. Недавнє дослідження, опубліковане в журналі Nature 21 вересня 2020 р., показало, що вітамін Е необхідний для розвитку нервової системи плоду, а також що жінки, які мають дефіцит вітаміну Е, мають вищий ризик викидня.

Покращення здоров’я мозку. Дослідження показують, що вітамін Е допомагає уповільнити прогресування таких нейродегенеративних захворювань, як хвороба Альцгеймера.

Зміцнення здоров’я печінки.  Було встановлено, що споживання вітаміну Е може допомогти зменшити симптоми безалкогольної жирової хвороби печінки.

Вітамін Е можна одержати оливкової, соняшникової, кукурудзяної, соєвої олії, олії зародків пшениці, з таких горіхів, як фундук та арахіс, а також з авокадо, ківі та оливок. Можна придбати також добавки з цією поживною речовиною, але краще це робити тільки після консультації з лікарем.

Для людей, старших за 14 років, рекомендована добова норма вітаміну Е складає 15 мг. Жінкам, які годують груддю, краще збільшити цю кількість до 19 мг на добу. Вживати більше 1000 мг вітаміну Е на добу небезпечно. Це може викликати слабкість, втому, нудоту, діарею та навіть кровотечі.

Поділись


Новини партнерів