Вітрянка: основні симптоми та лікування

Вітряна віспа – це дуже поширена хвороба, яка може вражати людей різного віку, хоча переважно на неї страждають діти. Першою ознакою інфекції є червоні плями по всьому тілу. Потім вони наповнюються рідиною і перетворюються на пухирці. Вони можуть збільшуватись та лопатись. Врешті-решт, на них з’являються струпи і вони починають зникати, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Іншими симптомами вітрянки є висока температура (вища за 38°C), біль у м’язах, погане самопочуття, втрата апетиту, свербіж. Останній може з’явитись навіть до появи перших плям. Дорослі, як правило, переносять хворобу гірше.

Вітрянку викликає вірус вітряної віспи. Він надзвичайно заразний і 90% людей, які раніше на вітрянку не хворіли, інфікуються при контакті з нею. Найчастіше люди інфікуються взимку та навесні, особливо в період з березня по травень. Вірус стає заразним за один-два дні до появи перших плям. Інкубаційний період інфекції триває до двох тижнів.

Існує поширена думка, що на вітрянку не можна захворіти вдруге. Переважно так і є, але були зафіксовані випадки повторного зараження, хоч медики і визнають, що вони поодинокі. Існує вакцина від вітрянки, але її рекомендують застосовувати тільки дорослим, які не хворіли, та дітям, які мають підвищений ризик ускладнень.

Якщо ви хворіли на вітрянку, вірус назавжди залишається у вашому організмі. В моменти, коли ваш імунітет ослаблений, він може викликати оперізуючий лишай.

При вітряній віспі рекомендується залишатися вдома і максимально обмежити контакти з людьми. Пийте багато рідини, щоб уникнути зневоднення та приймайте парацетамол для усунення болю. Якщо хворіє дитина, краще вдягати їй на руки шкарпетки на ніч, щоб вона не чухалась, а також можна зрізати їй нігті. Ви можете застосовувати креми та гелі з охолоджуючим ефектом, приймати антигістамінні препарати та митись у прохолодній воді. Обирайте вільний одяг з натуральних тканин, який не посилюватиме свербіж.

Поділись


Новини партнерів