5 продуктів, які варто включити у безглютенову дієту

Збалансоване харчування дуже важливе для підтримки здоров’я людини. Однак, нам також потрібно добре знати свій організм, оскільки неправильно підібрані продукти можуть викликати загострення алергії та інших хронічних хвороб. Наприклад, споживання продуктів, які містять глютен, вкрай небажане для людей із целіакією, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Целіакія – це аутоімунне захворювання тонкого кишечника, яке характеризується непереносимістю клейковини. За даними PubMed Central (база даних Національних інститутів охорони здоров’я), близько 1 відсотка населення у всьому світі страждає на целіакію.

Симптоми целіакії включають біль у животі, здуття, втому, втрату ваги, висипи, анемію, діарею та запори.

При целіакії, а також при алергії на глютен, призначається безглютенова дієта. Пацієнтам радять утриматись від вживання продуктів, що містять пшеницю, таких як макарони, крупи, хліб та деяких інших продуктів, таких як ячмінь, солод, жито, пиво, соєвий соус, сухарі, смажені горіхи, попкорн та кус-кус.

Ось 5 поживних продуктів, які можна їсти, якщо ви дотримуєтесь безглютенової дієти:

Горіхи та насіння. Це потужне джерело антиоксидантів, яке, до того ж, не містить глютену. Ви можете включити в раціон насіння соняшнику, насіння льону, насіння пажитника, гарбузове насіння, мигдаль, волоські горіхи, кешью, тощо.

Молочні продукти. Йогурт, кисломолочний сир та молоко – це доступне джерело кальцію, який має вирішальне значення для зміцнення м’язів та кісток. Молочні продукти також не містять глютену.

Овочі та фрукти. Усі фрукти та овочі, такі як яблука, апельсини, банани, броколі, шпинат, капуста, тощо не містять глютену та безпечні для споживання хворими на целіакію.

Риба та м’ясо. Такі види риби та м’яса, як курка, лосось, яловичина, свинина, тунець та оселедець, не містять глютену та можуть зробити ваш раціон набагато поживнішим. Крім того, риба – це прекрасне джерело  жирних кислот омега-3.

Трави та спеції. При безглютеновій дієті дозволяється споживання всіх спецій та трав. Окрім того, що вони не містять глютену, деякі спеції та трави, такі як базилік, перцева м’ята, кориця та куркума, можуть принести користь здоров’ю, оскільки вони мають антиоксидантні та протизапальні властивості.

Поділись


Новини партнерів