Вчені з’ясували, як пандемія позначиться на тривалості життя на планеті

Нове дослідження показало, що через пандемію коронавірусу очікувана тривалість життя знизиться практично у всьому світі, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

За допомогою комп’ютерної моделі дослідники дійшли висновку, що рівень зараження лише 2% може спричинити падіння тривалості життя в країнах, де вона в середньому висока (близько 80 років). Якщо рівень зараження буде більшим, падіння буде ще суттєвішим, особливо у Європі та Північні Америці.

Ці висновки були опубліковані 17 вересня в журналі PLOS One.

“При зараженні 10% населення середня тривалість життя у країнах Європи та Північної Америки, імовірно, знизиться більш, ніж на рік. Якщо інфікується 50% людей, очікувана тривалість життя знизиться на 3-9 років. У менш розвинених регіонах вплив не буде таким помітним, адже там вже виживання інфікованих людей старшого віку там вже нижче”, – сказав керівник дослідження Гійом Маруа, дослідник з Міжнародного інституту прикладного системного аналізу в Лаксенбурзі, Австрія.

“Однак, навіть у тих регіонах, які постраждали найбільше, тривалість життя знову повернеться до норми після завершення пандемії”, – додав він.

Співавтор дослідження Сергій Щербов зазначив, що Європі знадобилися майже два десятиліття, щоб очікувана середня тривалість життя зросла на шість років – із 72,8 років в 1990 році до 78,6 років в 2019 році. COVID-19 може повернути цей показник до значень, які булли актуальні кілька років тому.

“Однак ми не знаємо, що буде далі. У багатьох країнах смертність від COVID сильно зменшується, можливо, тому, що протокол лікування COVID-19 став більш чітко визначеним”, – додав Щербов.

Поділись


Новини партнерів