Загальновідомий факт, що білки – це будівельні блоки для нашого організму. Білок – це один з трьох макроелементів (два інших – це жири та вуглеводи), який допомагає відновлювати та нарощувати м’язову масу. Крім того, він прискорює метаболізм та довго перетравлюється, що сприяє зниженню ваги. Тому медики рекомендують споживати багаті на білок продукти в рамках здорової дієти, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Food.
Нове дослідження виявило ще одну перевагу білкової їжі – вона допомагаєпри лікуванні неалкогольної жирової хвороби печінки. Дослідження було опубліковане в журналі Liver International.
НЖХП – це одна з найпоширеніших хвороб печінки. Вона спричинена накопиченням в печінці надмірної кількості жиру, що призводить до серйозних проблем зі здоров’ям, включаючи цироз печінки.
Результати дослідження свідчать, що низькокалорійна дієта з великим вмістом білка допомагає ефективніше спалювати жир навколо печінки, ніж дієта, яка включає мало білкових продуктів. Це було невелике дослідження, проведене науковцями з Deutsches Zentrum fuer Diabetesforschung. В ньому взяли участь 19 людей з НЖХП. Їм було запропоновано дотримуватися дієти з високим або низьким вмістом білка. Через три тижні була проведена баріатрична операція для збору зразків печінки учасників. Баріатична хірургія використовується для лікування ожиріння.
Після аналізу зразків виявилось, що учасники, які дотримувались білкової дієти, спалили більше жиру у печінці.
“Якщо результати підтвердяться у більш масштабних дослідженнях, рекомендація збільшити споживання білка в рамках здорового раціону з низьким вмістом жиру може стати частиною ефективної терапії при НЖХП і використовуватись у медичній практиці”, – каже керівник дослідницької групи Андреас Пфайффер.