Експерти розповіли, скільки часу потрібно для зниження рівня холестерину

Високий рівень холестерину ЛПНЩ, відомого також як “поганий холестерин”, несе серйозні ризики для вашого здоров’я. Його пов’язують з інфарктами, інсультами, гіпертонією та діабетом, які можуть мати фатальні наслідки. Тому контролювати рівень холестерину вкрай важливо, пише Жіночий світ.

Холестерин – це воскоподібна жирна речовина, яка виробляється нашою печінкою. Вона потрібна організму для виконання деяких функцій. Існує два типи холестерину – ЛПНЩ та ЛПВЩ. Холестерин рухається кровотоком з ліпопротеїнами, розчинними білками, які транспортують жири по організму. Коли рівень “поганого” холестерину в крові зростає, він починає відкладатись на стінках судин, що може викликати проблеми. Ви можете цього уникнути, приймаючи ліки та змінивши харчування. Однак багато людей задаються питанням, а скільки часу потрібно, щоб рівень ЛПНЩ знизився?

Загальний рівень холестерину у чоловіків та жінок не повинен перевищувати 199 міліграмів на децилітр (мг/дл). Сюди входить і “хороший”, і “поганий” холестерин. Оптимальною концентрацією ЛПНЩ вважається 100 мг/дл чи менше, граничною – від 130 до 159 мг/дл, а високою – 160 мг/дл і більше.

За допомогою ліків та зміни способу життя можна знизити рівень холестерину в крові за 3-6 місяців. Жінкам може знадобитись більше часу, ніж чоловікам. Також на рівень холестерину може впливати генетика, це дещо ускладнює управління ним.

Зміни способу життя дуже важливі для зниження рівня ЛПНЩ. Для цього ви маєте перейти на здоровий раціон, скоротити споживання насичених жирів і їсти більше клітковини. Включіть у свою дієту більше фруктів, нежирного білка та молочних продуктів. Натомість постарайтесь мінімізувати кількість рафінованого цукру, оброблених продуктів та смаженої їжі. Найкращими вважаються дієти, які наближені до середземноморської.

Ще один важливий фактор для зниження рівня “поганого” холестерину – це регулярна фізична активність. Спорт зміцнює здоров’я серця, також він допомагає контролювати свою вагу. Обидва фактори важливі для збільшення тривалості життя і уникнення хронічних хвороб.

Крім того, важливо кинути курити і максимально обмежити вживання алкоголю. Дослідження показали, що куріння також сприяє підвищенню рівня холестерину.

Поділись


Новини партнерів