9 продуктів, які не варто вживати при цукровому діабеті

Під час пандемії ми зрозуміли, що хронічні хвороби можуть бути причиною серйозних ускладнень. Цукровий діабет може бути вкрай небезпечним навіть без COVID-19. Тому його прояви необхідно контролювати. Це можна робити за допомогою медичних препаратів, але найкращим є цілісний підхід, який передбачає також здоровий спосіб життя і правильне харчування, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Деякі продукти допомагають контролювати рівень цукру в крові, інші викликають його різке підвищення. Від останніх діабетикам варто триматись подалі. Ось 9 популярних продуктів, від яких вам варто відмовитись, якщо у вас діабет або переддіабетичний стан:

Білий хліб. Білий хліб виготовляється з рафінованого борошна і має високий глікемічний індекс, тобто він сильно піднімає рівень глюкози в крові. Обирайте натомість цільнозерновий або мультизерновий хліб.

Смажена їжа. Смажена їжа містить багато жиру та простих вуглеводів, які можуть завдати здоров’ю діабетиків значної шкоди. Вуглеводи піднімають рівень цукру в крові, а жири тривалий час утримують його на високому рівні. В якості альтернативи смаженій їжі, спробуйте її запечені аналоги.

Солодкі газовані напої. Газована вода містить багато цукру. В одній банці коли міститься приблизно 9 чайних ложок цукру (добова норма для дорослої людини – 12 чайних ложок). Дієтичні газовані напої зі штучними підсолоджувачами теж небезпечні.

Штучні підсолоджувачі. Хоча здається, що штучні підсолоджувачі – це гарна заміна цукру, їх не радять вживати людям з діабетом. Цукрозамінники солодші за звичайний цукор, що заплутує організм і змушує його без потреби вивільняти інсулін.

Фасовані продукти. Фасовані продукти містять цукор, консерванти, натрій та шкідливі транс-жири. Останні підвищують рівень “поганого” холестерину. Оскільки діабет 2 типу сам по собі є фактором ризику серцевих хвороб, ті хто на нього страждають будь-що повинні уникати транс-жирів у своєму раціоні.

Апельсиновий сік. Свіжі апельсини – це корисні і дуже багаті на вітамін С фрукти. Однак апельсиновий сік повністю позбавлений клітковини, яка стримує зростання рівня глюкози в крові, і містить багато природного цукру. Тому завжди краще обирати фрукти, а не соки з них.

Ароматизовані йогурти. Йогурт традиційно вважається корисним продуктом та джерелом пробіотиків. Однак штучні ароматизатори та велика кількість цукру нівелюють всю його користь. Оберіть краще звичайний йогурт без наповнювача і покрадіть у нього шматочки горіхів та свіжих фруктів.

Печиво. Як і інші фасовані продукти, магазинне печиво містить багато вуглеводів, особливо цукру. Приготуйте домашнє печиво з цільнозернового борошна та з мінімумом цукру, якщо все ж не можете відмовитись від цього смаколика.

Мед та фруктові джеми. І мед, і джеми – це практично один суцільний цукор. Вони сильно піднімають рівень глюкози в крові, тож тим, хто страждає на діабет, не варто їх їсти, хоча мед і містить корисні для здоров’я сполуки.

Поділись


Новини партнерів