Які поживні речовини потрібні вашому імунітету в період застуд

Їжа, яку ми їмо, впливає на наш настрій, самопочуття та поведінку. Крім того, від нашого раціону залежить імунітет. Імунна система – це перша лінія захисту нашого тіла від хвороботворних мікроорганізмів, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Особливо важливими для підтримки функції імунної системи є  вітаміни С, D, амінокислоти та деякі мінерали, такі як цинк, селен, тощо. Ось кілька ключових поживних речовин, які допоможуть вам зміцнити імунітет в період застуд:

Білок. Цей макроелемент відіграє ключову роль у формуванні клітин і тканин організму. В тому числі й антитіл та імунних клітин. Вживання різноманітної білкової їжі, включаючи морепродукти, м’ясо, птицю, яйця, бобові, молоко та молочні продукти, забезпечить вам оптимальну кількість білка у раціоні.

Вітаміни. Найважливішими для імунітету є вітаміни А, В, С, D і Е, які мають антиоксидантні властивості. Вони також стимулюють утворення антитіл і підтримують клітинні функції.

Джерелами вітамінів є:

Вітамін А – абрикоси, морква, молочні продукти, яйця, папайя

Вітамін В6 – імбир, часник, насіння пажитника, сочевиця

Вітамін В9 – курятина, арахіс, волоські горіхи, фісташки, соя, насіння льону, папайя, манго, солодкий перець та свіжий горох

Вітамін В12 – молоко та молочні продукти, птиця, яйця, м’ясо, риба

Вітамін С – зелені листові овочі, цитрусові, болгарський перець, полуниця

Вітамін D – сонячне світло, яйця, жирна риба, молоко та молочні продукти

Вітамін Е – горіхи та насіння

Мінерали. Цинк, селен, залізо, магній, мідь тощо, є дуже важливими для оптимальної роботи імунної системи. Ви можете їх отримати з цільних злаків, бобових, зелених листових овочів, яєць, риби, птиці, тощо.

Пробіотики. Пробіотики – це специфічні штами живих бактерій, що містяться в певних продуктах харчування. Вони можуть зміцнювати імунітет та стримувати розмноження шкідливих бактерій в кишечнику. Доведено, що деякі пробіотики сприяють виробленню в організмі природних антитіл. Джерелами пробіотиків є ряжанка, йогурт, кефір та інші ферментовані харчові продукти.

Пребіотики. Пребіотики стимулюють імунну систему, прямо чи опосередковано збільшуючи популяцію пробіотиків у кишечнику. Їх джерелами є банан, ячмінь, насіння льону, яблуко, часник тощо.

Вода. Вкрай важливо підтримувати водний баланс організму, щоб запобігти розвитку інфекційних хвороб. З водою з організму виводяться токсини та хвороботворні мікроорганізми. Тому стежте, щоб з їжею та напоями ви отримували не менше, ніж 2 літри води на добу.

Поділись


Новини партнерів